Kdysi chlouba, dnes ostuda. Rozárium vstane z mrtvých

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 25.6.2014

Popelka olomouckých parků, rozárium, se snad konečně dočká nového rozkvětu. Kro pamatuje tisíce rozkvetlých růží z různých koutů světa, vodní plochy a celkově esteticky kvalitní areál, musel v posledních mnoha letech jen ronit slzy. Dnes se ale podstatně blýská na časy. Radní totiž schválili první etapu revitalizace rozária. Po dokončení půjde, alespoň dle plánů a vizualizací, o opravdu úžasné zázemí.

Proměna dosud opomíjeného rozária na atraktivní cíl turistů i Olomoučaů, je už prý na spadnutí. Radní města na svém pondělním jednání souhlasili se zadáním veřejné zakázky na první etapu jeho obnovy. Předpokládané náklady na stavební práce jsou 31 milionů korun. Studie obnovy rozária, kterou zpracoval architekt Zdeněk Sendler, klade hlavní důraz na otevření a průchodnost areálu v návaznosti na celé území botanické zahrady. „Stávající prostor rozária by se měl proměnit na živou a moderní část městského parku. Jak jsme již avizovali, chceme jej upravit tak, aby tam zkrátka lidé měli důvod chodit a něco zažít,“ uvedl náměstek primátora Jan Holpuch. „Předmětem veřejné zakázky jsou stavební práce. V rámci obnovy vznikne zcela nový nástupní prostor do rozária, nový vstup s bránou bude napojený přímo z ulice 17. listopadu a upraven bude i parter, což je část parku před průčelím budovy,“ vypočítal hlavní části velké investice primátor Martin Major. Ve vstupním objektu bude infocentrum a na něj napojená dřevěná pergola s informačními panely a posezením.

Cílem přeměny je rehabilitovat stávající architekturu a reprezentativní sbírku záhonů s růžemi doplnit dřevěnými terasami, trávníky, vodními nádržemi a herní plochou pro petanque. „Tento princip je podle odborníků velmi úspěšně využíván například v parcích Německa, Rakouska nebo Francie,“ vysvětlil náměstek primátora Jan Holpuch. „Stavební práce by mohly začít ještě letos v říjnu, předpokládaný termín dokončení první etapy obnovy rozária je léto roku 2015,“ objasnil termíny primátor Martin Major. Pokud jde o provoz rozária, nepočítá se sice se vstupným, naopak ale nutné bude na noc prostor uzamykat. Co dovedou někteří spoluobčané provést s veřejnými a nedostatečně střeženými prostorami, je známo všem vemi dobře. 

Plánovaná rekonstrukce je rozdělena do tří etap, radní zatím dali zelenou první části. Většinu nákladů mají pokrýt evropské dotace v rámci IPRM Městské parky. Předpokládaná výše dotace je 85 procent ze způsobilých výdajů.

Autor: 
(mb)

Komentáře

lipitor pill <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 20mg brand</a> atorvastatin 80mg generic