Na Dolním náměstí se stěhují sloupy

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 9.7.2014

Na Dolním náměstí se opět kope. Naštěstí nejde o další rekonstrukci, ale dle vyjádření radnice o doladění dopravního značení a rozmístění mobiliáře, které po otevření náměstí vloni vyvolávalo kritiku a přispělo k několika dopravním nehodám. Řidiči, kteří se neorientovali na rozlehlé ploše, narazili do sloupu veřejného osvětlení, umístěného v ploše pár metrů od chodníku. Město tak nyní defakto napravuje situaci, která vznikla vynuceným kompromisem mezi původním projektem a požadavky památkářů. „Slíbil jsem, že situaci na Dolním náměstí dořešíme tak, aby byli řidiči spokojení a k žádným dalším kolizím v budoucnu nedocházelo,“ komentoval nynější dění primátor Martin Major. Otázkou je, zda není v této souvislosti město až zbytečně moc vstřícné k hlasům kritiků.  

Konkrétně se jedná o přesunutí pěti sloupů veřejného osvětlení až ke hraně chodníků a doplnění kovových sloupků, které pomohu vymezit koridor pro motorová vozidla. Pracovníci, kteří s přesunutím sloupů  začali v úterý, teď musí vykopat nové jámy, připravit betonové patky, přesunout elektrické vedení a pak samotné sloupy. Vše by mělo být hotovo do středy příštího týdne. Navíc se pak objeví na několika místech Dolního náměstí (vjezd do Laffayetovy ulice, zatáčka u budovy ČSOB a u kapucínského kostela a vjezd do Panské ulice) kovové sloupky.

Přesunování sloupů by prý nemělo nijak omezit provoz restauračních zahrádek. "Příjemné to tedy vůbec není, když lidé čekají v zahrádce na oběd a hned vedle nich rámusí technika, na pohodě to nepřidá," uvedl zaměstnanec jedné z restaurací, které zdejší zahrádky provozují. Celá tato úprava dopravního řešení si vyžádá investici do 400 tisíc korun. "Připadá mi to zbytečné, teď, když jsou tady i ty zahrádky, tak přece řidič musí vidět, kudy májet, nemusí se kvůli tomu stěhovat sloupy. Podle mě je to naopak teď lepší, když jsou sloupy ve stejné rovině jako ta vnější hrana zahrádek," reagovala na práce jedna z kolemjdoucích Kateřina Fišerová. Zahrádky sice dnes opravdu pomáhají naprosto logicky oddělit dopravní prostor od části pro pěší, je v tom ale další háček. Zahrádky na tomto místě jsou teď, v zimním období tam ale nebývají, a to právě kvůli odporu památkářů. Sladit zájmy živého města se zájmy rigidní památkové ochrany může prostě být problém. 

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

lipitor 80mg ca <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin where to buy</a> buy lipitor 80mg pills