Architekt zablokoval změnu osvětlení

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 10.7.2014

Tak, a je to tady. Hrozby architekta Jana Šépky, že udělá vše pro to, aby překazil snahu radnice vyměnit na Horním náměstí osvětlení, se naplňují. Ke krajskému soudu předložil architektův advokát návrh na předběžné opatření, kterému soud vyhověl. Se starými lampami, které skoro nesvítí, teď nikdo nic neudělá, dokud další soud nerozhodne, kdo má pravdu - zda architekt, který lpí na svých autorských právech z doby před dvaceti lety, nebo radnice, která chce konečně vyměnit málo fungující lampy za takové, které o pár metrů dál ke spokojenosti všech svítí už skoro rok. 

Jak vyplývá z reakce radnice, s usnesením soudu se nyní odbor investic seznamuje a město jej bude respektovat, možná ale podá odvolání. Rozhodne se na pondělním jednání rady. Současně magistrát považuje za důležité zdůraznit, že toto usnesení soudu není meritorním rozhodnutím ve věci samé, tedy že soud nerozhodnul o tom, kdo má pravdu, ale o tom, že dokud k takovému rozhodnutí nedojde, nesmí se na náměstí nic měnit. „Jsme nadále přesvědčeni o tom, že náš postup ve snaze zajistit pro Horní náměstí důstojné a funkční veřejné osvětlení je správný,“ říká primátor Olomouce Martin Major. V tomto přesvědčení prý vedení města utvrzují i právní rozbory advokátní kanceláře, která město zastupuje.

Architekt, který přistupuje k historickému olomouckému náměstí jako ke "svému" dílu, tak může slavit dílčí vítězství. Bez ohledu na to, že náměstí patří především Olomoučanům, kteří zde žijí a tento prostor užívají, se může pražský architekt donekonečna ohánět právy, vyplývajícími z toho, že by před dvaceti lety členem týmu, který vypracoval projekt rekonstrukce Horního náměstí. "Váš návrh lamp mi připomíná jedno zařízení, které používá můj gynekolog. Tohle bych tedy ani na náměstí, ani v obýváku, mít nechtěla," prohlásila jedna z účastnic nedávné veřejné diskuze na téma lamp na Horním náměstí. Nicméně bez ohledu na to, co si myslí ona a spousta dalších lidí, se teď s výměnou lamp nehne. Bude se čekat, jak rozhodne soud, zda má právo posoudit vzhled lamp má spíše spoluautor starého projektu, nebo zástupci města, v jehož středu ono náměstí leží. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

lipitor price <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 40mg ca</a> where to buy atorvastatin without a prescription