Jak to žije v Olomouci. Zmrzlina, zahrádky i tržnice

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 11.7.2014

Centrum Olomouce prochází touto dobou obvyklou "zatěžkávací" zkouškou. Přijíždějí turisté, kteří, nalákáni sympatickými recenzemi světových průvodců, na místě ověřují, zda je toto město opravdu skrytou perlou a utajeným pokladem. Jak z tohoto pohledu pak naše město vychází? 

Kdo kdy byl ve velkém městě v zahraničí, uzná, že samozřejmostí jsou nejen dobré restaurace a příjemné zahrádky, ale třeba i možnost nákupů. Pokud jde o zahrádky, není to špatné. Přímo na Horním náměstí jich je v tuto chvíli asi osm. Nedávno přibyla nová u stejně tak nové cukrárny. Znalci tvrdí, že je tato cukrárna poměrně kýčovitá a tudíž nevhodná k doporučení. Na druhou stranu - stojí zde skoro permanentně fronta na zmrzlinu, otevřeno mají dlouho do noci a navíc jsou zde místo předchozí realitní kanceláře. Takže pro oživení centra dobré. Další příjemné zahrádky najdeme i na vedlejším Dolním náměstí. Mimochodem, pohled do stánků se zmrzlinou naznačuje, že poněkud zostřený konkurenční boj je pro zákazníka jen vítaný...zmrzliny najednou vypadají tak nějak lépe, je více druhů a prodávají se větší porce. 

S čím jsme naopak docela na štíru, jsou nákupy. Ano, do centra města se chodí na nákupy. Zejména v ulici 28. října a v Riegrově vidíme spokojené lidičky, kterak proplouvají obří vietnamskou tržnicí uprostřed barokního paláce, levnými bytovými doplňky či nově otevřeným sekáčem o pár metrů dál. Je to ale zrovna to, co si lidé na dovolené představují pod pojmem shopping? Tak nějak se nás místo značkových prodejen pořád drží ta rovina tržnice. 

"Líbí se nám tady, je to taková pohoda, dá se posedět, kouknout na orloj nebo se projít městem. Je tu příjemně," říká Marian Janyga, jeden z hostů v restaurační zahrádce, kde je i se svou rodinou. Do Olomouce přijeli z Ostravska, dle vlastních slov proto, že "je to hezké město a je hloupé, že jsme tu ještě pořádně nebyli". A nákupy? "O té tržnici nevíme, nevšimli jsme si. Nejezdíme ale moc na nákupy." Zaplaťpámbu... Škarohlídi, tvrdící, že se z centra úplně všechno postupně přesune do Šantovky, asi naštěstí pravdu nemají. V Ostružnické vzniká další obchod s italskými dobrotami, o několik metrů dál se chystá prodejna značkového textilu, a na Horním náměstí je po necelých dvou letech opět tabák. Jen už není v tom kouzelném uzounkém domě na rohu Švédské uličky, ale vedle baru Meex. 

Když to vše sečteme a podtrhneme, přidáme například milé upoutávky na barokní festival, prohlídky radnice či třeba občasné open-air koncerty, určitě je to teď v letní Olomouci živější než před lety. Krakov či Florencie to ovšem ještě zdaleka není...

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order atorvastatin pill <a href="https://lipiws.top/">buy atorvastatin 20mg pill</a> lipitor 40mg us