Z náměstí odstartují nejkrásnější autoveterány

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 16.7.2014

Pastva pro oči i duše milovníků retro-stylu nastane v sobotu 19. července. Z Horního náměstí v Olomouci totiž vyrazí na závodní trať historické automobily a motocykly, aby předvědly, jak i po mnoha desítkách či dokonce stovce let provozu zvládnou Hanácké okruh. A půjde o skutečné veterány, vyrobené do začátku 2. světové války! Lidé mají šanci vidět ty nejlepší stroje českých a moravských automobilek, jako jsou Tatra, Wikov či Jawa. Značnou měrou k pestrosti startovního pole přispívá olomoucká Veteran Arena, vlastník největší sbírky vozů Wikov na světě. 

Akce, kterou už po osmnácté připravil Středomoravský klub automobilistů a motocylistů SKAM, se zúčastní na 110 posádek s opravdu historickými stroji, neboť akce je omezena pouze pro automobily a motocykly vyrobené před rokem 1939! K vidění bude celkem 85 automobilů, mezi nimiž je téměř desítka s kočárovými loukoťovými koly. Nejstarším vozem vůbec bude vzácný francouzský automobil Lorraine-Dietrich z roku 1907. Ještě další dva automobily pamatují první světovou válku, od jejíhož vzniku právě uplynulo 100 let. Akce je však zaměřena především na československou prvorepublikovou produkci dokladující um našich otců, dědů respektive dnes už spíše pradědů a prapradědů. Mezi pětadvaceti motocykly je sice jen desítka domácích strojů ČZ, Jawa a Eska, za to našich meziválečných automobilů bude přes šedesát. Mimo tradičních značek Aero, Praga, Škoda a největší moravské značky Tatra tentokrát bude mít své početnější zastoupení i brněnská Zbrojovka a prostějovský Wikov. Největší sbírku wikovů totiž vlastní olomoucká Veteran Arena. Jízdy se ale zúčastní i zvučné značky zahraniční, mezi nimiž má pro mnohé jistě nejvyšší zvuk Rolls Royce. Milovníci anglických značek jistě ocení nejen Alvise a MG, ale i motocykly Ariel, BSA, Norton či Triumph. Chybět nebude ovšem ani francouzský Renault, Peugeot , Citroën a Salmson, nebo německé stroje BMW a NSU. Příznivce amerických vozidel jistě potěší jak legendární Ford T, tak třeba osmiválcový automobil Buick, či kultovní motocykl Harley Davidson. Všechny tyto opravdu historické exponáty, které přivezou nejen soukromí sběratelé, ale také třeba Technické muzeum v Brně, domácí Veteran Arena a také několik zahraničních účastníků, absolvují téměř stokilometrovou trať.

Na Horním náměstí v Olomouci budou vozidla vystavena od 9,45 a na trať I. etapy vedoucí na zámek v Náměšti na Hané vyrazí první veterán v 11 hodin. Posádky, které budou většinou, i dobově vhodně oblečeny čeká na trati v průjezdních obcích několik zábavných úkolů. V 14,30 budou opět po jednom účastníci XVIII. Hanáckého okruhu odjíždět z areálu zámku v Náměšti na Hané do II. odpolední etapy, která je přivede zpět do Olomouce. Tam jsou historická vozidla očekávána od 17,30 v areálu střední školy v Rooseveltově ulici, kde je na 20 hodin naplánováno slavnostní vyhlášení vítězů ve třinácti různých kategoriích.

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

generic lipitor 80mg <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 40mg generic</a> lipitor 80mg uk