Olomouc má svou kroniku roku 1968. Jako první v republice!

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 20.8.2015

Jen málokteré historické období mělo pro českou společnost tak dalekosáhlý a přelomový význam jako rok 1968. Znamenal na jedné straně obrodu občanské společnosti i oživení kulturního dění a na straně druhé pak okupací 21. srpna způsobil ohromný šok, zklamání a frustraci občanů. Olomoučané si mohou letošní 47. výročí srpnové okupace připomenout poprvé s dokonalou kronikpou oněch měsíců a dní. Právě totiž vychází kniha, která mapuje dění v tomto období v našem městě.

Jak vlastně rok 1968 v Olomouci probíhal? Tomuto tématu dosud nebyla věnována patřičná systematická pozornost. Události roku 1968 v Olomouci postihují dosud jen jednotlivé texty, nikoliv systematické koncepční historické dílo. Proto se nakladatelství Memoria Olomouc rozhodlo již před dvěma lety tuto mezeru v regionální i celostátní historiografii zaplnit. Soustředilo kolektiv deseti olomouckých historiků, kteří se pokusili posoudit události roku 1968 v Olomouci z několika pohledů. „Kolektivní monografie představuje v koncentrované formě dosavadní sumu historiografického poznání událostí kolem roku 1968 a počátků tak zvané normalizace v Olomouci,“ říká jeden z autorů knihy a náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek.

Autoři knihy Olomouc v roce 1968 se zamýšlí nad politickou situací ve městě před rokem 1968, nad činností KSČ v letech 1968 – 1970, nad situací v Národní frontě a v nekomunistických stranách, průběhem události v olomouckých podnicích, na univerzitě i v církevních kruzích, tehdejším stavem literární vědy i výtvarné kultury a v neposlední řadě i jedním z nejhmatatelnějších důsledků normalizace, stavbou Prioru. Publikace je doplněna mnoha originálními fotografiemi ze srpnových dnů roku 1968 i z přípravy stavby Prioru. Všechny příspěvky jsou zpracovány na základě dochovaných archivních i soukromých dokumentů a osobních svědectví.

„Je třeba připomenout, že se jedná o první regionální souborné zpracování událostí roku 1968 v naší republice, v čemž získá naše město primát,“ shrnuje další z autorů a editor publikace Miloslav Čermák. „Kniha by měla sloužit nejen současníkům, ale i budoucím generacím, zejména pak mladým lidem, pro poučení, a také k tomu, aby se na tyto události nikdy nezapomnělo.“ Jak dodává Pavel Urbášek: „Pro mne představuje pražské jaro 1968 zejména výrazný rozmach občanské společnosti a závan všenárodní euforické naděje, které rázně utnuly okupace 21. srpna 1968 a posléze nástup tvrdého neostalinismu v podobě tzv. normalizace.“ První historické dílo o dramatickém období dějin by mělo přispět k tomu, aby zásadní události stejně jako zdánlivé maličkosti, které by jinak dávno upadly v zapomnění, nevymizely z paměti. Vydání publikace podpořilo město Olomouc a Olomoucký kraj.

Při čtvrteční prezentaci publikace současně navrhl historik a nakladatel Miloslav Čermák, aby odborníci začali už dnes pracovat na knize, která by mapovala olomoucké události listopadu a prosince 1989. Vyjít by podle Čermáka mohla za čtyři roky, při třicátém výročí roku 1989. "Ani dnes už nežijí všichni pamětníci této zdánlivě nedávné přelomové události, jako například první polistopadový primátor Milan Hořínek. Svědectví pamětníků je přitom pro takovou práci podstatné," připomněl Čermák.  

 

Autorský kolektiv knihy Olomouc v roce 1968: Josef Bieberle, Miloslav Čermák, Ladislav Daněk, Emil Gímeš (), Karel Konečný, Miloslav Pojsl, Milan Tichák, Pavel Urbášek, František Všetička a Pavel Zatloukal

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

oral atorvastatin 10mg <a href="https://lipiws.top/">lipitor 40mg generic</a> atorvastatin 80mg drug