Portál, který vypovídá o ostudné lakotě olomouckých radních

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 3.9.2015

Není moc nápadný, přesto se v něm skrývá ostudný doklad skrblictví olomouckých radních. Tedy těch z konce 17. století. Krásný barokní portál zdobí vchod do budovy mořické fary už od roku 1682. Dnes prochází restaurátorským zásahem.

Na portálu je nejvýraznějším prvkem erb někdejšího faráře a kanovníka Ferdinanda Schröffela ze Schröfenhaimu a velký latinský nápis pod ním. A právě tento nápis připomíná kuriózní a ostudný spor s lakomými konšely.

Farář už v roku 1674 oficiálně požádal městskou radu i farníky o finanční pomoc s celkovou rekonstrukcí zpustlé budovy fary. Jeho apel na městské radní byl zcela na místě - svatomořický chrám byl totiž městským kostelem a město se o něj tedy mělo starat! Od radních se mu dostalo pouze neurčitých mlhavých příslibů. Ovšem protože jako farář faru opravdu potřeboval, začal Schröffel s přestavbou budovy sám na vlastní náklady. Když se neustále připomínal s prosbou o spoluúčast města, konšelé nakonec na úhradu poslali dvě stě zlatých, které tou dobou vyinkasovali jako pokutu od jistého obchodníka, který nezaplatil clo.

Aristokrat Ferdinand Schröffel ze Schröfenhaimu se celkem pochopitelně cítil být uražen jak nedostatečnou sumou, tak i původem peněz z pokuty, a tak nad vchod do fary nechal umístit posměšný latinský nápis: "Tato budova - když se zdráhala sama městská rada a farníci přispět - byla téměř od základů postavena místním farářem, avšak bez závazků pro jeho nástupce." Tedy, dnešním jazykem řečeno, celou opravu bez dotací zaplatil farář ze svého a ani přitom nezadlužil své nástupce. Jenže tahle potupa se radním nelíbila a tak nechali městskými ozbrojenci kámen z portálu vytrhnout. Nastal vleklý spor, kanovník žaloval město za porušení církevní imunity dokonce až u císařského dvora. Až díky tomu, že do sporu vstoupil diplomaticky talentovaný biskup Karel II. z Lichtenštejna, obě strany našly smírné řešení. Město nechalo kámen vrátit nad vchod fary, ovšem s dost kompromisně upraveným nápisem. V něm už není výslovně řečeno, že se radní zdráhali přispět, ovšem jasně v něm stojí, že budovu nechal od základů vybudovat farář Ferdinand Schröffel "na své náklady a bez závazků pro nástupce".    

Portál fary u svatého Mořice právě teď prochází restaurátorským zásahem. Restaurátor René Tikal portál včetně erbu a kartuše s dlouhým latinským nápisem čistí a konzervuje, aby byl chráněn pro další desítky let. Olomoučany nepochybně před několika lety zaujalo navrácení původní barevnosti jednomu z barokních portálů ve Wurově ulici a tak čekali, zda nebude barevný i tento erb. Shodou okolností budova dnešní konzervatoře patřívala v 17. století témuž kanovníkovi Ferdinandovi Schröffelovi ze Schröfenhaimu, který nechal znovu vybudovat mořickou faru, a dokonce tento portál s erbem restauroval v roce 2008 stejný restaurátor René Tikal. Polychromie neboli barevnost se ale nad vchodem do fary na rozdíl od budovy konzervatoře ve Wurmově ulici neobjeví. Erb nad portálem fary sice nejspíš kdysi byl také barevný, jenže se nedochovaly žádné stopy po původní polychromii, a tak i po skončení zásahu restaurátora půjde nadále o čistý kámen. Kámen, který bude už vždycky připomínat, že lakota se nemusí v případě uměleckých děl vyplácet.  

Fotogalerie: 

Komentáře

buy lipitor 80mg generic <a href="https://lipiws.top/">oral atorvastatin 10mg</a> atorvastatin 80mg ca