Tomáš Garrigue Masaryk v Olomouci! Velká sláva před 94 lety

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 19.9.2015

Když přijel do Olomouce, byla to velká sláva. Tomáš Garrigue Masaryk byl jako první československý prezident opravdu velmi ctěn. Olomouc byla na návštěvy hlav států docela zvyklá - naposledy před TGM ji navštívil v roce 1917 císař Karel I. a samozřejmě i císař František Josef svou Olomouc opakovaně navštěvoval. Návštěva prvního prezidenta byla ale přeci jen něco jiného - euforická atmosféra, jiná doba a také poněkud jiná hlava jiného státu. 

Masaryk přijel na návštěvu Olomouce a okolních obcí 18. září 1921. Ve městě jej tehdy vítaly davy lidí, sokolové, legionáři a samozřejmě i představitelé veřejného života. Hned na hraničních katastru Olomouce prezidenta vítal první český starosta Karel Mareš i jeho nástupce Richard Fischer coby představitel olomouckého spolkového života, místopředseda Poslanecké sněmovny Národního shromáždění Mořic Hruban a další představitelé politického, spolkového a hospodářského života Olomouce, a to jak Češi, tak i Němci. Jelikož Olomouc byla mimořádně výzbnamným vojenským centrem, sešel se prezident i s generálem a podmaršálkem Josefem Kroupou, velitelem 7. divize. Stejně jako městem vojenským byla Olomouc i městem církevnín, takže nemohla chybět recepce v arcibiskupském paláci u tehdejšího velmi oblíbeného olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana. Večer prezident absolvoval i představení opery Zdeňka Fibicha Šárka v městském divadle na Horním náměstí. V Olomouci coby sídle nejstarší moravské univerzity byla v roce 1921 pouze teologická fakulta. Univerzita jako celek s ostatními fakultami byla obnovena až v roce 1946. Přesto T.G.Masaryk neopomněl ani tuto složku města a přijal představitele Cyrilometodějské bohoslovecké fakulty.

Kromě Olomouce se Masaryk setkal s občany také v některých okolních obcích, například ve Velkém Týnci, kde jej tenkrát vítal starosta Jaroslav Bečák a místní děti. A právě zde, v Týnci, se v sobotu 19. září odehraje setkání u příležitosti výročí první oficiální prezidentské návštěvy na Olomoucku v září 1921. Akce začíná v 15 hodin na vrchu Hradisko u Velkého Týnce (GPS souřadnice: 49.5483239N, 17.3544678E). Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program a odhalení nové pamětní tabule připomínající návštěvu prezidenta Osvoboditele na Hradisku. "Tento ročník opět pořádáme společně se starostou Velkého Týnce Petrem Hanuškou, senátorem Martinem Tesaříkem a za podpory Masarykovy demokratické akademie. Všichni jste srdečně zváni," zve na svém facebookovém profilu náměstek primátora Olomouce Filip Žáček.  

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

generic lipitor <a href="https://lipiws.top/">lipitor 20mg without prescription</a> lipitor 10mg ca