Želví kašna v Olomouci ožívá ve filmu. A víte, které z fontán se tak vlastně říkalo?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 16.2.2016

Která ze slavných olomouckých kašen je "želví"? Věděli jste, že je to ta nejstarší, Neptunova, kterou v roce 1683 dokončil a městským radním předal gdaňský sochař Michael Mandík? A právě Neptunova neboli Želví kašna se teď dočkala vlastního krátkého filmu. Rozpráví v ní olomoucký kameník a tvůrce její nádrže, Václav Schüller se svým tovaryšem.     

PamátkyDnes.cz a produkční společnost cine4net, s.r.o. uvedli novou epizodu internetového dokumentárního projektu věnovaného popularizaci kulturních památek a vzdělávání. Epizoda je věnována barokní Neptunově kašně na Dolním náměstí. Historií kašny diváky provede kamenický mistr Václav Schüller a bezejmený tovaryš. Do postav se vtělili olomoučtí herci Petr Kubes a Roman Vencl. V krátkém dokumentárním filmu se diváci dozví mimo jiné také to, proč se v minulosti kašně říkalo „Želví kašna“.

Neptunova kašna z roku 1683 je nejstarším sochařským dílem ze souboru šesti barokních kašen v Olomouci, který požívá statut Národní kulturní památky. „Neptunova kašna je první vlaštovkou v plánované sérii krátkometrážních dokumentárních filmů věnované olomouckým barokním kašnám. Autorem sochařské výzdoby Neptunovy kašny je Michael Mandík, který byl olomouckými radními osloven rovněž při realizaci další z kašen - kašny Herkulovy. V blízké době se mohou diváci těšit na připravovaný díl věnovaný právě zmíněné Herkulově kašně, která byla historicky přemístěna severně od radnice, aby uvolnila místo pro stavbu Čestného sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí,“ uvedl producent Milan Kýr.

Gdaňský rodák Michael Mandík působil už dříve v letním sídle olomoucých biskupů v Kroměříži, a když pak přišel do Olomouce, podařilo se mu získat městskou zakázku na první ze série kašen s náměty z antických bájí a mytologie. Soubor šesti kašen se společným motivem jsou olomouckým unikátem. Svědčí o odhodlání tehdejších měšťanů, kteří Olomouc, děsivě poničenou za Třicetileté války, dokázali povznést k nebývalému uměleckému rozkvětu. Podle odborníků je jeho zpodobnění boha moří Neptuna poměrně statické a výtvarně konvenční, bez odvážnějšího autorského nápadu. Socha spolu se Schüllerovou nádrží je však bez ohledu na mínění kunsthistoriků už 333 let krásnou ozdobou horní části Dolního náměstí, tedy místa, kde kdysi stávala středověká kaple svaté Markéty. Vládce moří s trojzubcem v rukou a mírně vytočenou postavou stojí čelem k Hornímu náměstí a pod ním jsou čtyři koně, kteří chrlí do kašny vodu. Olomoučané začali brzy Neptunovu kašnu nazývat Želví; důvodem bylo to, že pod čtveřicí lépe viditelných koní se ukrývaly ještě želvy. Těžko říct, zda jde o náhodu či o vědomou návaznost, když věhlasný sochař Ivan Theimer k novodobé, sedmé kašně na Horním náměstí, použil kromě delfína a pěvce Ariona právě motiv želvy, která dala neoficiální jméno úplně první olomoucké barokní kašně.     

„Pro ozvláštnění jsme se rozhodli představit Neptunovu kašnu ve dvou zcela rozdílných atmosférách – ve dne a v noci. Je to také poprvé v historii našeho projektu, kdy jsme použili dialog mezi dvěma postavami,“ řekl Ondřej Sovík, řežisér dokumentárního filmu. „Při práci na scénářích je třeba najít rovnováhu mezi sdělením nezkreslených historických faktů a uměleckou stylizací. Film musí diváka zavést do živoucí atmosféry určité situace a představit mu dobře vystavěnou postavu, která ho nenásilně, ale fundovaně provede historií dané památky,“ uvedla scénáristka Sandra Procházková.

Novou epizodu „Neptunova kašna v Olomouci“ mohou diváci zhlédnout prostřednictvím stránek www.pamatkydnes.cz a na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=g6tR2kGvUNg Diváci si epizodu mohou užít již standardně ve 4K (UHD) rozlišení!

Novinky můžete sledovat na sociální síti Facebook https://www.facebook.com/Pamatkydnes.cz

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

buy lipitor generic <a href="https://lipiws.top/">lipitor 40mg canada</a> purchase lipitor online cheap