Už jste byli uvnitř největšího sousoší a olomoucké památky UNESCO?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 18.5.2016

Oblíbenou nabídku prohlídek olomouckých chrámů včetně průvodcovských služeb využívají ročně tisíce lidí. Vedle velkých chrámových staveb se ovšem návštěvníci mohou podívat i do kaple, která se skrývá uvnitř snad nejvíce ikonické olomoucké památky - Sloupu nejsvětější Trojice. Ten je jednak součástí Světového kulturního dědictví UNESCO a také to je pravděpodobně největší barokní sousoší ve střední Evropě.

Osmkrát denně, sedm dní v týdnu, můžete zažít komentovanou prohlídku kaple, kterou značná část Olomoučanů dosud nikdy neviděla, byť je v samém centru města na hlavním náměstí. V kapli jsou reliéfy se starozákonními výjevy (oběti Kaina, Ábela, Noema a Abraháma) a novozákonní motiv ukřižování Ježíše Krista. Na jednom z reliéfů je i historické zobrazení města Olomouce. Zajímavostí kaple je také tvarové řešení interiéru, které má výborné akustické dopady - když uvnitř kaple hovořil a kázal kněz, díky těmto vlastnostem prostoru vycházel byl jeho hlas úzkými okny a byl srozumitelně slyšet na velké části Horního náměstí.   

Oblíbené průvodcovské služby v olomouckých kostelech fungují díky spolupráci města a farních úřadů a díky tomu, že olomoucká rada uvolňuje jednotlivým farám pro zajištění průvodcovských služeb příspěvek téměř půl milionu korun. Prohlídky památek s průvodci jsou vždy k dispozici až do konce září.

Sloup Nejsvětější Trojice je jedním z největších sousoší ve střední Evropě a dokonalým příkladem barokních morových sloupů, vznikal v letech 1716 až 1756. Je vrcholným produktem vzepětí olomouckých měšťanů a patriotů, kteří městu, poničenému za švédské okupace, dokázali v dalších desetiletích vrátit mimořádný umělecký lesk. Sloup je i projevem patriotismu - jeho iniciátorem, tvůrcem a do značné míry i sponzorem byl olomoucký kamenický mistr a císařský privilegovaný architekt Václav Render, a veškeré řemeslné i umělecké práce na něm vytvořili olomoučtí sochaři a kameníci. Sloup na výšku měří 35 metrů a je tak nejvyšším sousoším u nás. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

order atorvastatin 20mg generic <a href="https://lipiws.top/">lipitor for sale online</a> oral atorvastatin 10mg