Město Olomouc otevírá úžasné archivní poklady pro všechny laické badatele

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 1.6.2016

Málokdy se do naší rubriky historie dostává žhavá novinka. Tentokrát tomu tak ale je a má to dobré opodstatnění: touto velkou novinkou a potěšením pro všechny zájemce o olomouckou historii je spuštění webové stránky, která představí nejvzácnější archiválie vztahující se k Olomouci. Stránky vznikají díky spolupráci města a dvou archivů. Návštěvník se zde dozví fakta o vzniku olomoucké radnice, o nejstarším klášteru a mnoho dalšího a současně uvidí unikátní dokumenty, dosud přístupné jen badatelům v archivech.

K historickému městu, jakým bezpochyby Olomouc je, patří i bezpočet vzácných archivních materiálů. Za staletí fungování královského města i různých politických a kulturních institucí na jeho území vzniklo množství unikátních dokumentů. „Tyto dokumenty procházejí postupně digitalizací. Vedení města mělo velký zájem na tom, aby se podařilo dokumenty představit dlouhodobě i laické veřejnosti, což se nyní díky spolupráci samosprávy, Státního okresního archivu Olomouc a olomoucké pobočky Zemského archivu Opava podařilo. Výsledky nyní může vidět i veřejnost na nové webové stránce,“ uvedl náměstek primátora Pavel Urbášek. Sloužit k tomu bude speciální webová stránka www.archivy.olomouc.eu.

Nová webová stránka bude představovat laickým zájemcům z řad veřejnosti digitální faksimile vybraných archiválií s jejich transkripcemi či překlady a s historickým komentářem, jakož i výběr z olomoucké ikonografie (tedy kresby, malby, grafiky a fotografie historické i současné Olomouce). Prezentace, nazvaná Z olomouckých archivů, je spojena s internetovými stránkami Magistrátu města Olomouce a Archivního vademeca. Autorem textového obsahu stránky je renomovaný bohemista a historik z Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Fiala. Na webu jsou k vidění dokumenty, jejichž obsah historici znají, ale originály viděl jen málokdo. Navíc se i v tomto oboru lze dočkat novinky. "Jednou takovou novinkou a překvapením i pro historiky byl nález nejstaršího dochovaného opisu zakládací listiny kláštera Hradisko. V maďarském premonstrátském klášteře jej objevila jedna badatelka z Brna, do Csorné se vypravila, mniši jí dokument zapůjčili a ona ho nafotila," uvedl při prezentaci nové šebové stránky Jiří Fiala.   

V současnosti najdou zájemci na webové stránce první čtyři díly, které se týkají dokumentů k založení či obnovení moravského biskupství v Olomouci (1063), založení benediktýnského kláštera Hradisko (1077) a k založení kupeckého domu a radnice (1261 a 1378), nejnovější část se věnuje prvnímu česky psanému dokumentu z archivu města Olomouce (1404). Ještě v průběhu letošního roku přibudou další kapitoly, například o první návštěvě Tomáše Garrigue Masaryka v Olomouci či o popravě proslulého bandity a vraha Martina Leciána, a web bude postupně doplňován i v dalších letech.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin 80mg over the counter <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin sale</a> buy atorvastatin 20mg online cheap