Tvarůžky na Horním náměstí navážou na gastronomickou tradici domu číslo 7

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 13.9.2016

Chtělo by se říct, že je to jedno z mála vítězství rozumu a chuťových buněk nad bankami a drogeriemi. V krásně renovovaném domě na Horním náměstí číslo 7, kam už desítky let chodí Olomoučané na svačinku do jídelny Centrum, se už zítra otevře další obchod s gastronomickým sortimentem. Nikoliv tedy peněžní ústav či třeba drogerie, kterých je v centru olomouce více než dost. 

Prodejna Olomouckých tvarůžků v Olomouci chyběla. V informačním centru v podloubí radnice je sice unikátní tvarůžkový automat a v Denisově ulici funguje nějaký čas neméně unikátní tvarůžková cukrárna, ale samotná firemní prodejna loštické společnosti A.W. prostě Olomouci chyběla. Od zítřka bude tento nedostatek v nabídce olomouckých gastronomických pokladů napraven. 

V případě domu číslo 7 jde navíc o výtečnou kontinuitu využití objektu, jaká je u nás jinde už jen málo vídaná. V tomto domě totiž přinejmenším od roku 1899 sídilly provozovny či prodejny, které lákaly každého, kdo si rád pochutná. Taková tradice se váže na Horním náměstí snad už jen k domu číslo 21, kde je od první poloviny 19. století téměř nepřetržitě kavárna, a pak ještě dům číslo 3, kde rovněž od roku 1899 sídlí trvale řeznictví a uzenářství.

Dům s číslem popisným 7 totiž zakoupil roku 1899 český velkouzenář František Vymětal, který zde otevřel uzenářství, oblíbené jak u olomouckých Němců, tak i Čechů. Ovšem dokonce už dříve, roku 1887, zde byl otevřen hostinec Karla Madera U hroznu (předtím zde bývalo železářství)... A různé dobroty jsou zde k mání vlastně po tu dlouhou celou dobu, i v rámci tradiční lidové jídelny, dnes známé jako Centrum. Dům, v němž proběhly v posledních letech citlivé úpravy a jehož fasáda i výkladní skříně dnes patří k nejkrásnějším na Horním náměstí, pochází původně ze středověku, býval právovárečný a vinný, a dnešní podobu získal v roce 1902, kdy jej nechal majitel Vymětal přestavět v duchu tehdy módní secese.

Mimochodem, již zmíněný dům číslo 3 vlastnil další hanácký řezník Jindřich Popelka, a také zde se dá dobré maso koupit i dnes, po 117 letech. A úplně stejně jako v případě Vymětalova domu číslo 7 i Popelkův dům číslo 3 prošel ve stejném roce 1902 secesní přestavbou... Jako by byly osudy těchto dvou domů propojeny. Snad jim to v tom dobrém smyslu vydrží i nadále. 

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

buy atorvastatin 40mg without prescription <a href="https://lipiws.top/">buy generic atorvastatin online</a> buy lipitor without a prescription