Je libo umělou květinu nebo umělou nohu? Olomouc před sto lety v inzerátech

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 19.11.2016

Zdraví nade vše, to je poselství inzertních příloh olomouckých novin, které vycházely před více než sto lety. Mezi reklamami na spoření či na americká kamna se vyjímají inzeráty, zdůrazňující nutnost užívat proti černému kašli tyhle pastilky, na zesílení žaludku tyto speciální prášky a proti pakostnici zase támhlety kapky či "eukalyptusové" mýdlo.

Procházka starými novinami nemusí být zajímavá jen z pohledu obsahu článků. Inzeráty ukazují, že i v roce 1912 měli Olomoučané zhruba stejné preference, pokud jde o péči o sebe sama, jako dnes. Ačkoliv jsou v katolickém obdeníku Našinec i reklamy na různé devocionále, zařízení kostelů či teologické texty, reklamy na zdraví převažují. A tak se snadno dozvíme, ve kterých lékárnách či drogeriích měli Mollovy Seidlické prášky po osoby trpící na žaludek, který olomoucký obchodník má největší "sklad medicíny, cognacu a francouzského rumu" nebo že v lékárně U Zlatého Orla a v Zemské lékárně nabízejí zaručeně účinné eukalyptusové mýdlo proti pakostnici a záduše. Dědicové F. J. Krále slibovali, že jejich zesílený železitý cukr zaručeně prodpěje všem s "blednicí" a chudokrevností. Zubař Antonín Nevěřil slibuje ve svém atelieru přednostní ošetření přespolním pacientům. A umí dělat nádherné zubní náhrady a nové chrupy "ve zlatě a perlách". 

Inzeráty ukazují i proměnu Olomouce před a po první světové válce. Stačí se dívat na adresy. V roce 1919 skoro v každé reklamě vidíme dvojí název ulice. Zubní atelier sídlí ve Štefánikově třídě, dříve třída Františka Josefa, "první specielní závod optický Aloise Krumnikla" najdeme v Denisově, dříve Eliščině ulici a umělé končetiny pořídíme v Havlíčkově, dříve Terezské ulici. Ano, umělé končetiny. Bylo po válce, a náhrady za amputované nohy či ruce byly v kurzu... 

A abychom nekončili tak nevesele, umělé nemusely být jen kočetiny. Umělé byly i květiny, které spolu s dřevěnými i kovovými rakvemi nabízela paní Františka Mazalová - Karásková v Eliščině ulici a vůbec nejlepší je reklama na závod Jana Soukupa, který sídlí na Dolním náměstí v domě MUDr. Babky. "Mužíčkovi se líbím a má mne něžně rád... do té doby, co nosím rozkošné zástěry, zakoupené v českém obchodě Jana Soukupa". Takže, mužíčkové i ženušky, nezapomeňte nakupovat u našinců, v zaručeně českých a křesťanských závodech :-) Svůj k svému. 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

order lipitor 40mg pills <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 80mg generic</a> buy atorvastatin 80mg without prescription