Vodopád v Olomouci? V parku by mohla být po letech obnovena atrakce nad hradbami

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 29.9.2018

PR V šedesátých a sedmdesátých letech to patřilo ke koloritu sváteční Olomouce. Procházka v Bezručových sadech neboli ve Výpadu okolo divoce hučícího vodopádu, který vytékal z hradeb a tříštil se o skály, na nichž hradby stojí. Ten pohled bavil děti i dospělé. Následně se lidé mohli vydat třeba do kavárny v Rudolfově aleji ve Smetanových sadech, dát si kávu a sledovat fontánu, oživenou díky hře barevných světel. To vše sice už zmizelo, ale mohlo by se vrátit.

Vodopád, který se řítí z hradeb po skále dolů, vznikl prý v roce 1965. Jeho tvůrcem byli odborníci z národního podniku Sigma Olomouc, kteří tak chtěli propagovat sílu skvělých čerpadel, jež tento podnik vyráběl. Vodopád nebyl v provozu celý rok a dokonce ani celou letní sezonu. Podle svědectví pamětníků hučel ve Výpadu jen během květinových výstav a také během nedělí, kdy se vydávali Olomoučané do parku na sváteční procházky. Provoz vodopádu skončil někdy na konci 80. let. Ještě donedávna ale byla pod skálou vidět plocha, kde bývávalo malé jezírko. 

Další specialitou olomouckých parků 60. a 70. let byly osvětlené fontány vedle altánu a v Labutím jezírku. Obě tyto fontány dnes jsou na rozdíl od vodopádu v provozu, ale večer nijak nezáří. To by ale nemělo být tak těžké napravit a opět nechat světly rozzářit proudy tryskající vody. Dobové fotografie ukazují, že to je krásná podívaná.

„Obnovu vodopádu v Bezručových sadech jsme si stanovili jako jeden z bodů našeho programu pro oživení olomouckých parků,“ říká Martin Major, lídr olomoucké kandidátky ODS. „Zjišťovali jsme, co vše v parcích bylo a dnes chybí, a vodopád nás jednoznačně zaujal. Ukázalo se, že by nebylo technicky tak náročné jej obnovit,“ dodává Martin Major. V 90. letech už sice voda po skále netekla, nicméně zařízení bylo stále uvnitř hradeb a kompletní čerpadlo je tam dodneška. V roce 2006 se uskutečnila sanace a statické zajištění skály pod hradbami. V té souvislosti sice byly odřezány rezavé konce trubek, kterými vedla voda ven z hradeb, nicméně jinak je ale technologie stále připravená. Jde jen o to, zda je skála i dvanáct let po sanaci stále v pořádku a snesla by proudy vody, aniž by se z ní lámaly kameny. A obnovit světla ve fontánách by podle Martina Majora vůbec neměl být problém.

Pokud se tedy tyto plány uskuteční, Olomouckým parkům se vrátí jejich zajímavé atrakce a parky tak budou zase o něco přitažlivější. To by určitě platilo pro Olomoučany i návštěvníky města.

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(PR)

Komentáře

how to get lipitor without a prescription <a href="https://lipiws.top/">buy lipitor 40mg</a> lipitor online buy