Ten nejkrásnější interiér má starý obchodní dům v centru Olomouce

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 15.11.2019

Slezák a Hutka, dřevozpracující závod, Velký Týnec. Tato firma stojí u vzniku asi nejkrásnějšího nebytového domovního interiéru a ukázky jednoho z architektonických stylů 20. století v centru Olomouce. Dnes se zde připravuje rekonstrukce a budova bude po dlouhých letech nevhodného využití sloužit Českému rozhlasu Olomouc. 

Jedinečný prostor ve funkcionalistickém slohu vznikl v původním historickém domě v Pavelčákově ulici č. 19 ještě v posledních letech Rakouska - Uherska radikální přestavbou starého měšťanského domu. Z historické budovy zde uvnitř zůstal zazděný kamenný portál s letopočty 1317 a 1912 a šifrou GW 40 v klenáku, pravděpodobně v renesančním slohu.

Nový interiér byl počátku byl zamýšlen jako obchodní dům pro nábytkářskou firmu Slezák a Hutka z Velkého Týnce. "V jednom patře bývaly kuchyně, ve druhém obývací pokoje a sedačky, ve třetím ložnice. My jsme si tam kupovali naši první sedačku," vzpomíná pamětnice Zdena, která v Olomouci vyrůstala. Byť v létě roku 1948 byla nábytkářská firma znárodněna a sloučena s národním podnikem Thonet Bystřice pod Hostýnem, v Pavelčákově ulici zůstal i nadále nábytek. Sortiment sice zůstal stejný po celou dobu minulého režimu, s potomkem zakladatele firmy se ale komunistický systém nemazlil. Z domu byla v roce 1952 násilně vystěhována rodina bývalého majitele firmy Miloslava Hutky. Tuto dramatickou situaci zažil i tehdy pětiletý Jaroslav Hutka, později známý zpěvák a jeden ze symbolů revoluce z roku 1989.  

Pokud jde o využití domu, po listopadu 1989 postupně zájem o nabízené zboží opadal a tak se stalo, že časem skříně, stoly, postele a další nábytek vystřídalo jiné zboží. V objektu sídlily různé prodejny textilu, jejichž úroveň se místy blížila vietnamským tržnicím. Nedávno naštěstí dům koupil Český rozhlas Olomouc, který plánuje rekonstruci a jeho využití pro své olomoucké sídlo. 

Nyní je od pátku 15. do neděle 17. 11. v objektu výstava fotografií a obrazů, souvisejících s Listopadem 1989 v Olomouci. Na výstavu láká i nový streetartový mural v podloubí, na němž je zachycen Václav Havel podle slavné fotografie Tomkiho Němce. Snímek zachycuje prezidenta Václava Havla couvajícího s BMW 735 iLA.

Fotogalerie: 
Autor: 
(MB)

Komentáře

oral lipitor 20mg <a href="https://lipiws.top/">buy generic lipitor 80mg</a> atorvastatin 20mg ca