Božena Němcová v Olomouci sice nebyla, její olomoucký pomník ale vypráví příběhy

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 12.2.2020

Před týdnem si kulturní obec připomínala dvousté jubileum od narození nejslavnější české spisovatelky (pravděpodobně dvousté, protože některé zdroje tvrdí, že se nenarodila roku 1820, ale už o tři roky dříve), na úterý 11. února připadal svátek Boženy. Spisovatelka Božena Němcová sice v Olomouci nikdy nepůsobila, ale přesto se k její postavě váže jedno známé olomoucké umělecké dílo. „Jednou z dominant Čechových sadů je od roku 1965 právě socha Boženy Němcové, kterou tehdy vytvořil zkušený sochař Vladimír Navrátil,“ říká primátor Mirek Žbánek. „Tuto sochu sice znají asi skoro všichni Olomoučané, málokdo ale zřejmě ví, jak zajímavé okolnosti se k ní pojí,“ dodává primátor.

Olomouc chtěla už od padesátých let pořídit reprezentativní sochařské dílo do veřejného prostoru. Volba padla právě na Boženu Němcovou, kterou měli v oblibě i tehdejší představitelé minulého režimu. „Bojující Boženu Němcovou pak v roce 1954 ztvárnil Karel Pokorný na pražském Žofíně, a v Olomouci chtěli mít taky takovou,“ píše historik Milan Tichák ve své knize Příběhy olomouckých pomníků a hřbitovů. Mezi olomouckými školáky následně na pokyn zhora proběhla sbírka na zajištění financí pro vybudování pomníku. Vybrané peníze se ale prý nakonec ztratily po sloučení Olomouckého a Ostravského kraje někde na Krajském národním výboru v Ostravě, takže shánění peněz v Olomouci muselo začít znovu. Podařilo se a tak konečně v srpnu roku 1965 bylo krásné umělecké ztvárnění Boženy Němcové v Čechových sadech slavnostně odhaleno.

Není to jediná zajímavost, která se k soše spisovatelky váže. Roku 1919 nechala nová česká reprezentace Olomouce strhnout památník císaře Františka Josefa I., který zdobil prostor před rohem radnice od roku 1898. Samotnou sochu mocnáře prodali do Hodonína, sokl a další hodnotné kamenné části převzala olomoucká kamenická firma Havlíček & Plíhal, která pak dlouhá desetiletí tento cenný sochařský materiál skladovala ve dvoře. A právě tento sokl se podle nepotvrzených olomouckých pověstí stal podstavcem sochy slavné spisovatelky, která za vlády Františka Josefa napsala i slavnou Babičku. „Nemám to sice potvrzeno, ale byl bych ochoten tomu příběhu věřit,“ dodává na adresu pověstí o „císařském“ soklu Boženy Němcové Milan Tichák.

Zdroj: Milan Tichák, Příběhy olomouckých pomníků a hřbitovů

Převzato z olomouc.eu

Foto: Michal Maňas a 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

atorvastatin 20mg over the counter <a href="https://lipiws.top/">cheap atorvastatin 40mg</a> lipitor 10mg cost