Na radnici se vrátil barokní orloj. Prohlédnout si ho můžete v klidu a zblízka

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 22.6.2020

Volání po návratu historického orloje na olomouckou radnici se opakuje s železnou pravidelností. A k tomu se obvykle váže zákeřná otázka, která že historická podoba by to měla být. Teď se na radnici vrací orloj v podobě z barokní přestavby, z 18. století. Můžete si ho prohlédnout pěkně zblízka…

Ve druhém patře radnice je totiž umístěna už řadu let volně přístupná expozice o historii olomouckého orloje. Minulý týden do ní přibyl jedinečný exponát. Pražský architekt Martin Šimek sem totiž nainstaloval věrný model ciferníkové části barokního orloje v měřítku 1:1. Tento model byl jedním z hlavních exponátů výstavy, kterou na konci loňského roku uspořádalo Vlastivědné muzeum Olomouc k příležitosti 500 let od první písemné zprávy o orloji. Když se výstava chýlila ke konci, naštěstí někoho napadlo, že by byla škoda, aby tak krásný exponát skončil v depozitáři, a tak se město s muzeem dohodlo na instalaci velmi rozměrného díla právě v radniční expozici.  

Olomoucký orloj vznikl nejspíš v 15. století, podobně jako pražský. Během staletí byl několikrát upravován, v 18. století se na jeho barokní podobě podepsal i vynikající olomoucký malíř Jan Kryštof Handke. Tato podoba orloje se dochovala díky detailnímu akvarelu J. Fischera z roku 1804. Hlavním bodem této části orloje je Fabriciův astroláb, technicky unikátní zařízení ze 16. století, které ukazuje polohy Slunce, planet i Měsíce. „S průměrem 146 cm je to jeden z největších dochovaných astrolábů na světě. Čtyři samostatné kvadranty jsou z pozlaceného měděného plechu a na povrchu jsou vyryty astronomické údaje, na obvodu pak roční kalendářní stupnice s 365 a čtvrt dílkem, včetně některých svátků,“ uvádí znalec orlojů Stanislav Marušák na stránce orloj.eu. Okolo slavného astrolábu jsou umístěny další čtyři ciferníky, které pro zasvěcené diváky doplňovaly množství jiných informací.

Expozice z historie orloje je stejně jako další zajímavé expozice na radnici volně přístupná. Jen v současnosti má radnice s ohledem na zvýšenou opatrnost v době koronaviru dočasně přísnější pravidla pro vstup veřejnosti.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)