Před sto pětadvaceti lety vznikla v Olomouci česká knihovna

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 31.12.2014

První prosincový den v roce 1889 byla neděle. Byť se jednalo o neděli a tedy den klidu, v Olomouci se v této chvíli odehrávala událost, důležitá pro povzbuzení zdejší české menšiny. Národní jednota otevírala českou knihovnu. Ta Olomoučanům slouží od té doby už sto dvacet pět let, dnes ji známe coby Knihovnu města Olomouce. 

"Nesmíme se domnívati, že česká kniha, kterážto hlavně probudila národ náš k novému životu, že tato kniha tím již úkol svůj naplnila," uvedl tehdy předseda Národní jednoty dr. Žáček. "Jest ještě mnoho, a to bohužel velmi mnoho míst na Moravě i v Čechách, o Slezsku ani nemluvě, kde česká kniha, české čtení musí ještě plnit úkol národního buditele."  Dodal, že každý, kdo zná poměry v Olomouci, jistě uvítá zřízení této zpočátku skromné knihovny. Poukazem na poměry narážel tehdejší předseda Národní jednoty na stav, kdy zhruba třetinu obyvatelstva Olomouce tehdy tvořili Češi, jimž ovšem německá správa města nedala vůbec nic zadarmo a nechovala se k nim právě vstřícně. Knihovna, tehdy sídlící v Národním domě, se udržela a postupně se opravdu rozrůstala. Od roku 1949 sídlí vedení knihovny v budově na náměstí Republiky. 

Po jednom a čtvrt století je ze skromné knihovny veliká instituce s centrální budovou a patnácti pobočkami. Zájem o půjčování knih i dalších médií je dnes, i po nástupu elektronických médií, velký. "Roli hrají třeba i ceny knih, chodí k nám například spousta fanoušků fantasy literatury, protože tyto knihy bývají opravdu dost drahé,“ upřesnila ředitelka knihovny Lenka Prucková. Velký zájem je už také o moderní služby – lidé si půjčují elektronické čtečky knih a stahují elektronické knihy. „Pokud jde o časopisy, i tady jsme zaznamenali proměnu. Dříve si u nás lidé hodně četli bulvární deníky, zatímco dnes zájmu čtenářů vévodí Reflex a Instinkt,“ pokračovala ve výčtu Prucková. Další návštěvníky přivádí do knihovny bezplatný internet a počítačová školení. K nejoblíbenějším akcím patří Noc s Andersenem, literární soutěž s názvem Prvotiny či celostátní akce Den pro dětskou knihu. Čerstvou novinkou, do které se mohou přihlásit dospělí jakéhokoli věku, jsou kurzy trénování paměti.

Dnes má knihovna dvanáct tisíc registrovaných čtenářů a ročně eviduje čtvrt milionu návštěv a výpůjček. Čtenáři zde najdou oddělení pro děti a mládež a také oddělení pro dospělé, dále rozdělené na čítárnu a studovnu, půjčovnu hudebnin a internetové centrum. Velmi podstatná je i další služba, a to pobočky knihovny v místních částech města. „Těchto poboček je patnáct, čtyři velké a jedenáct menších. Rušit žádné nechceme, i když problémy s financováním máme stále. Také nové vedení města avizovalo, že rušení poboček není na pořadu dne,“ uvedla Lenka Prucková s tím, že město na chod knihovny ročně přispívá částkou 16 milionů korun.

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(mb)

Komentáře

brand lipitor 40mg <a href="https://lipiws.top/">lipitor 80mg sale</a> atorvastatin 80mg tablet