Agresivní motorkář srazil a zranil policistku. Vezl drogy, sám měl v krvi pervitin

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 21.10.2018

Hororová situace se odehrála tento týden na silnici v Mohelnici. Hlídkující policistku, která zcela standardním způsobem zastavovala příliš rychle jedoucího motorkáře, silný stroj nekompromisně srazil k zemi. Policistku museli převézt do nemocnice, nyní je v domácím ošetření. Záběry z incidentu, kdy sražená policistka leží nehnutě na zemi, působí velmi hrozivě.

V případu sehrála roli celá řada překročení zákona. Bezohledný 34letý muž, který motocykl řídil a zavinil zranění policistky, je teď obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu násilí proti úřední osobě a přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. 

Hlídka dopravního inspektorátu prováděla na ulici Družstevní v Mohelnici dohled na dodržování pravidel silničního provozu a stanovené rychlosti jízdy v obci. V rámci této kontroly byla řidiči motocyklu naměřena rychlost 92 km/hod. Z tohoto důvodu byl předepsaným způsobem v Uničovské ulici zastavován další hlídkou dopravních policistů. "Policistka mu přitom zcela zřetelně a včas dávala zastavovacím terčem se vztyčenou pravou rukou znamení k zastavení motocyklu a levou rukou jej směřovala k pravému okraji vozovky. Na výzvu policistky k zastavení zareagoval řidič nejprve zpomalením jízdy. Ve vzdálenosti zhruba dvou až tří metrů před policistkou však zprudka přidal plyn a ve snaze z místa ujet zpříma na policistku najel," popisuje situaci mluvčí policie Jiřina Vybíhalová. Upozorňuje, že video, pořízené z policejního auta, zachycuje až závěrečnou část události. 

Zasahující ženě se přes veškerou snahu již střetu nepodařilo zabránit. Po prudkém nárazu ji čekal tvrdý pád na silnici. Po střetu s policistkou havaroval i motorkář. Na policejním videu je vidět, že na místo ihned běží další policista, který pachatele okamžitě zpacifikuje.

Policisté zadrželi motorkáře a na pomoc ihned přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Oba účastníci byli po prvotním ošetření přepraveni k dalšímu vyšetření do šumperské nemocnice. Policistka byla po ošetření propuštěna do domácího léčení a byla jí vystavena pracovní neschopnost.

Jak policisté záhy zjistili, důvodů, proč se chtěl řidič motocyklu policejní kontrole vyhnout, bylo hned několik. Nikdy nebyl držitelem žádného řidičského oprávnění. K jízdě užil neregistrovaný motocykl, který jak sám uvedl, si podomácku sestavil z různých dílů. Na motocykl připevnil registrační značku, kterou dle svého vyjádření dříve našel a ponechal si ji.

"Policisté řidiče vyzvali, aby se podrobil dechové zkoušce a také orientačnímu testu na přítomnost omamných a psychotropních látek. Zatímco dechová zkouška byla negativní, test na přítomnost jiných návykových látek ukázal pozitivní hodnotu na látku amfetamin/metamfetamin," doplnila Jiřina Vybíhalová. Lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu se řidič odmítl podrobit.

Při kontrole byly u řidiče dále nalezeny a zajištěny také sáčky se sušenou rostlinnou hmotu a s bílou krystalickou látkou, pravděpodobně pervitinem. Veškeré okolnosti tohoto případu kriminalisté nadále intenzivně prověřují.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži za takové jednání podle trestního zákoníku mimo jiné až dvanáctiletý trest odnětí svobody.

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)