Na dálnici o půlnoci hořely dva kamiony. Provoz byl zcela uzavřen

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 14.11.2018

Nehoda dvou kamionů a dodávky zablokovala o půlnoci provoz na 23. kilometru dálnice D 46 u Prostějova. Následkem komplikované srážky byl jeden z řidičů zraněn, z návěsů se vysypal náklad a auta navíc začala hořet. Do rána byl na dálnici provoz uzavřen, ještě ráno probíhal úklid a čištění vozovky. Na místě zasahovali zdravotníci, hasiči a policie.

Podle prvotního šetření se nehoda stala tak, že řidič jednoho z kamionů z nezjištěných příčin zezadu najel do návěsu kamionu, který jel před ním. Po nárazu došlo k sesunutí přepravovaného nákladu a požáru obou vozidel. Na tuto kritickou situaci nestačil včas zareagovat řidič dodávky, který jel za kamiony, a vrazil do vysypaného nákladu.

Celou noc a ráno byly na místě téměř tři desítky hasičů, profesionální jednotky z Prostějova a dobrovolníci z Brodku u Prostějova, Vrahovic a Kostelce na Hané.

V prvotní fázi se zásah soustředil na likvidaci požáru. Hasiči použili pěnu, kterou plameny zlikvidovali. Po celou dobu likvidace požáru byla dálnice D46 uzavřena v obou směrech. Asi za hodinu, když byl požár zlikvidován, byl obnoven provoz na Olomouc, druhý směr (Olomouc - Brno), ve kterém se stala nehoda, byl uzavřen až do středečního dopoledne. Hasiči následně zamezovali úniku ropných látek a pohonných hmot do kanalizace, přečerpávali neuniklé pohonné hmoty z poškozených nádrží nákladních vozidel, osvětlovali místo události a vypomáhali s překládkou nákladů. Jeden z kamionů převážel kari sítě, druhý kvasnice v krabicích, dodávka vezla počítačové komponenty. Překládka kvasnic byla velmi komplikovaná, částečně byl náklad naložen nakladačem, tam, kde se nakladač nedostal, pracovali hasiči ručně s lopatami.

Požár zničil obě kabiny tahačů, u jednoho byl částečně poškozen i návěs. Výše škody byla předběžně vyčíslena na 3 miliony korun. Ve spolupráci s odtahovou firmou byla havarovaná vozidla odtažena mimo dálnici. Následovala důkladná očista dálnice a závěrečný úklid. Poslední jednotky hasičů se z místa události vracely zpět na své základny v 8:45 hodin, dálnice zůstala stále ještě uzavřena.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)