Hořící vůz, auto v potoce, popálené oči... Silvestrovská noc pohledem hasičů a policie

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 1.1.2019

Relativně klidnou silvestrovskou noc zažili policisté a hasiči v Olomouckém kraji. Dvě vážné dopravní nehody se ale jinak poklidnému průběhu značně vymykají. Jedno auto skončilo v potoce, druhé kompletně shořelo. Oba řidiči byli opilí. Podnapilí byli i další šoféři, kteří havarovali, jejich nehody však byly naštěstí méně závažné. Trable měli lidé i s pyrotechnikou, někteří skončili v nemocnici.

Od šesté hodiny večerní do sedmé hodiny ranní vyjeli hasiči celkem ke dvanácti událostem, z nichž ne všechny měly souvislost s bujarými oslavami příchodu nového roku.

Hasiči likvidovali především požáry odpadu na volném prostranství, v popelnicích a v kontejnerech. Nejvíce práce měli hasiči v Olomouci, kteří vyjeli celkem ke čtyřem událostem. Obdobně to vidí policie. „Evidujeme pouze jednu událost mající souvislost s neopatrnou manipulací se zábavní pyrotechnikou, a sice římskou svící, při které si měl muž ze Šumperska poranit oko. Se zraněním byl převezen k ošetření do nemocnice. Dále evidujeme dva případy ovlivnění mladistvých osob alkoholem, v jednom případě s převozem do nemocnice,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Během včerejšího odpoledne a večera přijala policejní linka tísňového volání také skoro deset oznámení, respektive stížností na používání zábavní pyrotechniky a s tím související poškození poštovní schránky na Šumpersku, rozbití skleněné výplně okna na Olomoucku, ale také poškození vozidla na Prostějovsku. Policisté na Olomoucku prověřovali také tři případy vzniku drobných požárů v souvislosti s použitím zábavní pyrotechniky. Jednalo se zejména o zahoření popelnic a zbytků po pyrotechnice.

V průběhu silvestrovské noci šetřili policisté v rámci Olomouckého kraje také téměř dvě desítky přestupků proti občanskému soužití nebo veřejnému pořádku, případně také výtržnictví. Veškeré okolnosti těchto případů jsou nadále v šetření.

Od včerejší 18. hodiny eviduje policie prozatím osm dopravních nehod, v sedmi případech bylo u účastníků těchto nehod zjištěno ovlivnění alkoholem.

Bouračky: jedno auto v potoce, druhé hořící

Krátce před druhou hodinou ráno havaroval s vozem značky BMW v Oskavě na Šumpersku mladý podnapilý řidič. A zanechal za sebou doslova spoušť. Během jízdy ve směru na obec Bedřichov v ostré levotočivé zatáčce nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a profilu vozovky, vyjel vpravo mimo silnici, porazil náletový keř a sjel do koryta řeky Moravy, kde na protější straně přední částí vozu narazil do zděné výztuhy koryta. Po nárazu se vozidlo přetočilo a poškodilo dřevěný mostek vedoucí k přilehlému domu. V souvislosti s nárazem došlo také k poškození tújí a skříně hlavního uzávěru plynu. Při havárii se řidič lehce zranil. Po prvotním ošetření byl zdravotnickou záchrannou službou přepraven do FN Olomouc. Na místě přítomní hasiči učinili nezbytná opatření směřující k zabránění úniku provozních kapalin do koryta řeky a zajistili také samotné vyproštění vozidla. Řidič se podrobil dechovým zkouškám, při kterých mu byly opakovaně naměřeny hodnoty lehce nad 1,5 ‰ alkoholu v dechu. Celková škoda způsobená při havárii byla předběžně odhadnuta na 160 000 Kč. Nezodpovědný řidič je nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny a odsouzení mu za řízení pod vlivem alkoholu a způsobení havárie hrozí podle trestního zákoníku mimo jiné až tříletý trest odnětí svobody. Veškeré příčiny, okolnosti a souvislosti, za kterých k této havárii došlo, jsou předmětem dalšího šetření.

Ze spáchání téhož trestného činu je důvodně podezřelý také řidič, který okolo druhé hodiny ráno havaroval s vozem Ford Focus v úseku mezi obcemi Měrovice nad Hanou a Kojetínem. Ten z prozatím přesně nezjištěných příčin během jízdy po rovném úseku silnice vyjel s vozem vpravo mimo komunikaci a narazil do vzrostlého stromu nacházejícího se v blízkosti tamějšího rybníku. Vlivem nárazu došlo k zahoření vozidla a také dvou přilehlých stromů. Při havárii utrpěl řidič zranění, spočívající mimo jiné v popáleninách. Z vozidla mu pomohla spolujezdkyně, která podle prvotního šetření utrpěla pouze lehké zranění, se kterým byla přepravena k ošetření do nemocnice v Kroměříži. Řidiče přepravili záchranáři do FN v Ostravě. Dechová zkouška, které se řidič na výzvu policistů podrobil, ukázala, že usedl za volant pod vlivem alkoholu. Při orientační dechové zkoušce mu byla naměřena hodnota lehce nad 1,8 ‰ alkoholu v dechu. O likvidaci požáru, po kterém zůstalo vozidlo zcela nepojízdné, se postarali přítomní hasiči. Škoda způsobená na vozidle byla předběžně vyčíslena na 30 tisíc korun. Veškerými příčinami, okolnosti a souvislostmi, za kterých k této havárii došlo, se policisté nadále zabývají.

Přehled všech událostí, které řešili hasiči v souvislosti s oslavami Silvestra:

- 18:26 hodin - Olomouc, Fischerova - likvidace požáru krabice od pyrotechniky, která byla v odpadkovém koši

- 18:51 hodin - Olomouc, Dlouhá - zahoření krabic od pyrotechniky

- 20:19 hodin - Přerov, nábř. Dr. Edvarda Beneše - kontrola po požáru odpadkového koše, který před příjezdem hasičů zlikvidovala hlídka policie

- 21:27 hodin - Olomouc, Rooseveltova - likvidace požáru kontejnerů, jeden zcela zničen, druhý poškozen

- 22:26 hodin - Šumperk, J. z Poděbrad - likvidace požáru podzemního kontejneru

- 00:47 hodin - Šternberk, Hlavní nám. - požár zbytků a odpadu po pyrotechnice

- 1:20 hodin - Příkazy - Hynkov - požár staré duté lípy, hasiči ji několikrát prolili vodou, ale protože stále doutnala, pokáceli ji a na zemi znovu dohasili

- 2:55 hodin - Olomouc, Hermanova - požár plastového kontejneru

Dále hasiči o silvestrovské noci otvírali uzavřené prostory (Olomouc, Dolní náměstí) a likvidovali požár sazí v komíně (Medlov).

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

buy lipitor 80mg pill <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 40mg generic</a> buy atorvastatin pill