Silný vichr řádil v celém kraji, hasiči mají za sebou desítky výjezdů

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 10.3.2019

AKTUALIZOVÁNO Přesně podle předpovědi přecházel přes Olomoucko od večera silný vítr, který za sebou nechával vyvrácené a polámané stromy a poškozoval i budovy. Hasiči zaznamenali za sobotní noc asi čtyřicet výjezdů k různým kritickým situacím. A pozor, výstraha meteorologů na silný vítr plat až do pondělního poledne, takže se problémy mohou objevit znovu. (Za celý víkend zaznamenali hasiči kvůli vichru kolem tří stovek výjezdů!)

Profesionální a dobrovolní hasiči od včerejší 22. hodiny vyjíždějí k zvýšenému počtu technických pomocí. Poté co nabrala avizovanou výstrahou intenzita, tedy počtem i sílou větru v nárazech, pak k posledním dvěma hodinám soboty vyjely jednotky prozatím nejčastěji. Zásahy hasičů pokračuji nepřetržitě i v neděli ráno, do statistik již v tuto chvíli zapisují hasiči více než čtyři desítky žádostí převážně o pomoc s odstraňováním spadených stromů na komunikace, železnici, či místa se zvýšeným pohybem osob.

Nejčastěji pohledem lokací se jedná o zásahy na Prostějovsku a Olomoucku. V Mostkovicích hasiči zajišťovali provizorně střechu, poté co zde začala padat střešní krytina do ulice. Na místo po průzkumu první jednotkou z Prostějova dorazil také speciální technický kontejner ze stejné stanice v PV. Hasiči větší část tašek hrozící pádem odstranili, návazně pomocí latí a plachet střechu pro krátkodobé překlenutí situace zakryli. V Mostkovicích také hasiči na jiném místě museli rozebrat větrem poničenou plechovou garáž. Tu vítr celkově poničil a nebezpečně se pohybovala po ulici. Hasiči pro celkové rozebrání museli použít rozbrušovací pilu.

"Veškeré ostatní výjezdy jsou spojené prozatím s pádem stromů na komunikace, železnici, chodníky a jiná veřejná prostranství. Tyto výjezdy z pravidla nejsou časově náročné. Hasiči s využitím motorových pil provedou dočasná zabezpečení, pořezáním, prořezáním a úklidem," uvedl mluvčí ZS Zdeněk Hošák. 

Povětří zapříčinilo v sobotu večer také dvě dopravní nehody. O půl jedenácté došlo v Litovli k pádu větve na čelní sklo vozidla a o hodinu později na silnici mezi Mohelnicí a Studenou Loučkou spadl bezprostředně před projíždějící nákladní vozidlo menší strom, jehož větve způsobily poškození na vozidle. Vše se naštěstí obešlo bez zranění. V neděli večer se odehrála další nehoda.  Vůz Škoda Felicie narazil na cestě ve směru Hustopeče nad Bečvou do spadlého stromu, situace se naštěstí opět obešla bez zranění. 

Vážné potíže a komplikovné zásahy pokračovaly i v noci na pondělí. V Olomouci se po jedné hodině v noci na hlavním nádraží utrhla střecha z jedné drážní budovy. Na místo museli rychle vyrazit hasiči. Střecha a část zdiva z drážní budovy spadla také do kolejiště, takže musel být dočasně zastaven provoz vlaků. Další zásah si vyžádala uvolněná krytina na střeše průmyslového objektu v Ručilově ulici. V Hynaisově ulici spadla silná větev na dvě zaparkovaná auta. 

V neděli kolem půl deváté večer spadla nákladnímu vozu Mercedes-Benz, které jelo po dálnici D35 ve směru na Olomouc do jízdní dráhy větev stromu. Větev poškodila čelní sklo auta. Škoda je v tuto chvíli odhadována na 20 000 korun. Kolem půl jedné v noci, rovněž na dálnici D35, opět ve směru na Olomouc, spadla nákladnímu vozidlu Scania z pravé strany do jízdní dráhy větev. Narazila do čelního skla vozidla, které tím poškodila. Ke zranění osob nedošlo. Hmotná škoda je odhadována na 20 000 korun. Krátce po půl páté ráno pak osobnímu vozu VW Caddy, jedoucímu po silnici II/441, v katastru obce Libavá, spadl do jízdní dráhy celý strom. Následkem toho narazilo vozidlo do stromu. Při události nebyl nikdo zraněn, škoda je v tuto chvíli odhadována na 30 tisíc korun. Ráno na třídě Svornosti v Olomouci na zaparkované vozidlo spadl strom. 

Kromě komplikací na vozovkách a železniční trati přinesl vítr také problémy v energetice. Energetici hlásí v Olomouckém kraji na 28 tisíc odběrných míst bez elektřiny a kolem 40 poruch na vedení vysokého napětí.

Máte-li zájem o zcela aktuální informace, můžete sledovat také twitterový účet HZS Olomouckého kraje: https://twitter.com/hasici_olomouc

Foto: HZS Olomouckého kraje/ Zdeněk Hošák a Policie ČR

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)