Lesníka zavalil strom a hromada hlíny. Kolegové a záchranáři ho vysvobodili

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 1.6.2019

Strom a spousta hlídky s kořeny zavalilo v sobotu ráno lesníka při práci v lese nedaleko obce Pohořany. Na místo vyrazili profesionální i dobrovolní hasiči, zdravotnická záchranka a také policie. Velký kus práce při záchraně lesníka ale udělali hned na začátku jeho kolegové!

Záchranářské složky  dostaly krátce po sedmé hodině ranní výzvu k pomoci muži zavaleného stromem a částečně zasypaného zeminou poblíž Pohořan (Dolany) na Olomoucku. Štěstím pro hladký průběh záchranné operace, tedy pro rychlý příjezd i pro lokalizaci složkami integrovaného záchranného systému, se tato vážná pracovní nehoda odehrála poblíž silnice na Jívovou. 

Společně s výjezem hasiči k místu vzlétl také vrtulník ZZS Olomouckého kraje. "Muži naštěstí v počátku velmi pomohli jeho kolegové, ze zeminy ho vyprostili a snažili se jej udržet v komunikaci při vědomí, velmi dobře místo lokalizovali a včas přivolali pomoc záchranářů. Patří jim velký obdiv a také slyšeli poděkování od zasahujících hasičů," uvedl Zdeněk Hošák, mluvčí HZS Olomouckého kraje. .

Na místě byli okamžitě lékaři z letecké jednotky zdravotnické záchranné služby. "Po příletu na místo lékař zjistil, že muže středního věku zasypala zemina s kořeny a kvůli tomu utrpěl lehká poranění - jednalo se zejména o kontuzi zad a ramenního kloubu. Po prvotním zajištění a stabilizaci stavu byl následně vzhledem k mechanismu úrazu letecky transportován do Fakulní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu," popsala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Lucie Urbanová. Zdravotníkům při péči o raněného asistovali i hasiči - záchranáři totiž po zajištění pacienta potřebovali, aby jim hasiči pomohli s celkovou fixací a následným transportem do vrtulníku. I z videa je patrné, že se jednalo o opravdu náročné přemístění neschůdným lesním terénem k silnici.

Místo události si poté převzala k šetření Policie ČR a obě posádky výjezdových vozidel profesionálů ze Šternberka a domácích hasičů z Dolan se mohli vrátit zpět na své základny.

Foto a video: HZS Olomouckého kraje

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)