Funkční letecká bomba a dělostřelecký granát. Dejte si pozor, kde kopete

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 18.7.2019

Skoro tři čtvrti století uběhly od konce války, a bomby či granáty z té doby jsou  pořád funkční a smrtelně nebezpečné. Policejní pyrotechnici tuto skutečnost včera v Olomouci opět potvrzovali. Byli povoláni ke dvěma nálezům munice.

V průběhu včerejšího dne přijali olomoučtí policisté hned dvě oznámení o nálezu munice. Kolem sedmnácté hodiny oznámil 43letý muž, že při bagrování nalezl ve Chválkovicích leteckou pumu. Na místo vyrazil policejní pyrotechnik, který zjistil, že se skutečně jedná o funkční leteckou pumu z II. světové války, o hmotnosti zhruba 10kg. Munici si převzal ke zneškodnění. 

Oznámení o dalším nálezu munice policie dostala kolem osmnácté hodiny od 27letého muže, který při hledání odznaků a dalších memorabilií rakousko-uherské armády v Holici nalezl granát. Na místo přivolaný pyrotechnik zjistil, že se jedná o cvičný dělostřelecký granát ráže 115 mm poválečné výroby, který naštěstí neosahoval výbušnou nálož. Munici pyrotechnik zajistil a převzal si ji ke zneškodnění.

Při ani jednom ze včerejších nálezů a zajištění nebyla nutná evakuace osob ani omezení dopravy. 

Foto: Policie ČR

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)