Cyklisté na chodnících porušují zákon. Dnes jim to znovu připomněla i policie

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 25.7.2019

Ve čtvrtek ráno se policejní hlídky v Olomouci opět zaměřily na cyklisty. "Tentokrát na cyklisty, kteří jezdí po chodníku nebo po silnici v místě, kde je cyklostezka. Zákon o silničním provozu §57 říká: Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít," uvedla policejní mluvčí Marta Vlachová.

Během ranní hodinové akce zastavili policisté přibližně dvacet cyklistů, kteří porušili zákon. "Tentokrát jsme přestupek řešili domluvou. Vysvětlili jsme cyklistům, čeho se dopustili, prohlédli jsme jejich kola a v některých případech doporučili dovybavení," dodala Marta Vlachová.

Policie slibuje, že bude tyto kontrolní akce opakovat. Důvod je jasný - cyklisté totiž u nás jezdí po chodnících zcela běžně, jako by to byla samozřejmost. Snahou policejních kontrol dle Marty Vlachové je, aby si cyklisté uvědomili, že jízda po cyklostezce, i když, jak někteří argumentují, jejich cestu o nějaký metr prodlouží, je bezpečnější, než po chodníku nebo po silnici mezi auty.

Foto: Policie ČR

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)