Zapálil budovu na Černé cestě blesk, závada, žhář nebo třeba bezdomovec?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 27.8.2019

Dnes, deset minut před čtvrtou hodinou ráno, byl oznámen požár skladovací haly v ulici Černá cesta v Olomouci nedaleko Klášterního Hradiska. Na místo byly ihned vyslány jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů a také policejní hlídka.

Jednalo se o skladovací halu, takzvaný tesco dům. Na místo bylo vysláno devět jednotek. Po průzkumu hasiči zjistili, že hoří budova o rozloze zhruba 10x40 metrů. Ihned proto zahájili hašení třemi proudy a zároveň bránili rozšiřování požáru na druhou polovinu budovy. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. 

Vzhledem k tomu, že v době příjezdu policejní hlídky již hořely i větve mezi zahořelou budovou a přilehlou budovou ubytovny, policisté, v rámci zajištění bezpečnosti osob, rozhodli o evakuaci 30 osob na dobu zhruba půl hodiny. Poté, co nebezpečí pominulo, se obyvatelé ubytovny vrátili zpět. Podle dostupných informací při požáru nedošlo ke zranění osob.

Díky včasnému zásahu se podařila půlka objektu uchránit. Hasiči následně rozebrali část střechy a dřevěné konstrukce domu, aby se dostali ke skrytým ohniskům hoření a mohli je uhasit. Objekt kontrolovali také termokamerou. Před 7. hodinou požár lokalizovali. Poté mohl být snížen počet přítomných hasičských jednotek, na místě zůstali olomoučtí profesionální hasiči a jednotky dobrovolných hasičů z Olomouce. Nyní na požářišti probíhají dohašovací práce. Hasiči zde budou až do večera, takže byl na místo povolán i týlový kontejner, který zasahujícím jednotkám zajišťuje zázemí. Na zásahu se podílely profesionální jednotky z Olomouce a Litovle a jednotky dobrovolných hasičů z Černovíra, Chválkovic, Bohuňovic, Dolan, Horky nad Moravou, Senice na Hané a Velké Bystřice.

Hmotná škoda je v tuto chvíli odhadována na 2 až 3 miliony korun. Přesná výše škody bude v průběhu šetření objektivizována. Po vychladnutí požářiště bude provedeno jeho ohledání. Co bylo příčinou požáru, zjišťuje Policie ČR ve spolupráci s vyšetřovateli hasičského záchranného sboru. Právní kvalifikace zatím stanovena nebyla, ta se bude odvíjet až na základě provedeného šetření.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)