Jak zdvihout havarovaný těžký kombajn? Hasiči si s náročným úkolem poradili

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 28.9.2019

Pomoc několika jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů si vyžádal náročný zásah vyproštění kombajnu po nehodě nedaleko Moravského Berouna. Hasiči zasahovali od večera, kdy byla nehoda oznámena, až do sobotního rána. S vyproštěním a následnou přípravou k transportu vypomáhala i jednotka ze Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína. 

K ohlášené dopravní nehodě operační středisko v pátek vyslalo jednotku profesionální stanice Šternberk a místní dobrovolné hasiče Moravský Beroun. Na místě se potvrdilo, že se do příkopu převrátila těžká zemědělská technika. Řidič kombajnu v době příjezdu hasičů byl v péči posádky zdravotníků ZZS Olomouckého kraje. Z kombajnu naštěstí uniklo jen malé množství hydraulického oleje zachyceného na plechovou část stroje. Bylo nutné připravit bezpečný postup stabilizace a následného vyproštění s eliminací možného úniku provozních kapalin i s ohledem na těsnou blízkost vodního toku se zdrojem pitné vody pro občany nedalekého města.

Do pozdních večerních hodin jednotky provedly nutná bezpečnostní opatření, Pomocí navijáku z vozidla odtahové služby se podařilo provést částečnou manipulaci s havarovaným strojem. Následující postupy po konzultaci hasiči přesunuli z důvodu bezpečnosti i lepších světelných podmínek na sobotní dopoledne. K pomoci k události v ranních hodinách dorazila jednotka s jeřábem profesionálních hasičů ze zmiňovaného Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína. Během nočních hodin zde několikrát místní dobrovolná hasičů Moravský Beroun prováděla monitoring stavu provozních kapalin, bezpečnostní zajištění zde řešila hlídka Policie ČR. Krátce před polednem se podařilo dostat kombajn zpět na komunikaci a bude připraven další transport na místo původního určení. Dle vyjádření vlastníku škoda způsobená na jejich technice dosahuje částky 8 milionů korun.

Fotogalerie: