![](http://stary-olomoucky.rej.cz/sites/stary-olomoucky.rej.cz/files/styles/article_image_full_node/public/field/image/garda_ladislav_madlenak.jpg?itok=zpEGHZr4)
Francouzský šarm i pohoda v kontrastu k mrazivé kráse uniforem napoleonských gardistů. Vojenskohistorická akce Olmütz 1813 se při svém třetím ročníku poprvé spojuje s Francouzským dnem. Olomoučany tak může v sobotu 19. září do Korunní pevnůstky přilákat opravdu zajímavý mix. Čekat se dají dobroty a potěšení pro gurmány (či správně řečeno pro gurmety), stejně jako velká podívaná pro fanoušky vojenské historie.
Olmütz 1813 je především vojenskou záležitostí. Připomíná význam Olomouce jako mimořádně důležité rakouské pevnosti i zázemí pro ošetřování raněných vojáků v době napoleonských válek, evokuje i události tohoto roku na blízkých bojištích. Tohoto největšího mezinárodního vojensko-historického festivalu v Olomouckém kraji se letos účastní kolem dvou stovek kostýmovaných účastníků z České republiky i ze zahraničí. Letošní téma bitevní ukázky se inspirovalo skutečným obléháním francouzského města Vincennes v roce 1815. O bitevní ukázku i o pochod městem se postará už osvědčená Císařská Slavkovská Garda – La Garde Impériale d'Austerlitz (G.I.A.) o.s. a také spolek Muzeum Olomoucké pevnosti ve spolupráci se Středoevropskou Napoleonskou Společností (C.E.N.S.).. Letos ovšem nepůjde jen o unioformy a střelbu, ale i kulturní a gurmánskou přehlídku.
Francouzský den přinese hudbu i dobré jídlo. Za doprovodu akordeonu budou připraveny francouzské speciality a výrobky a v odpoledním programu pak zazní třeba šansony v podání herečky Lucie Rybnikářové a olomouckého pedagoga a muzikanta Filipa Tailora. Součástí je i tombola o hodnotné ceny partnerů akce, jejíž výtěžek bude věnován na obnovu Korunní pevnůstky.
A co bude dobrého k jídlu a pití? Především musíte počítat s rozdělením na sektor francouzský a sektor vojenský. Od 10 hodin najdete ve francouzském sektoru francouzské menu z Bonjour občerstvení Chrise Delattrea, šnečí speciality z farmy Barkona Snails, palačinky, francouzské klobásky a sýry, teriny, levandulová limonáda, francouzské víno, ale také aperitivy (lillet, dubonnet, saint-raphael), pastis, absinth, calvados či cognac. Ve vojenském sektoru na vás budou čekat grilované speciality z restaurace Renomé, dobroty na špejli, regionální klobásky z Jesenicka, mošty z Mezic a litovelské pivko... Ke koupi také olivový olej z Provence a levandulové výrobky z levandulové farmy v Bezděkově.
Festival se koná za přispění Olomouckého kraje, vstup je volný.
Program
10.00 ukázky výcviku pěchoty a dělostřelectva; možnost prohlídky vojenského ležení
10.00 zahájení akce Francouzský den (francouzské speciality a výrobky)
14.00 průvod spojeneckých jednotek centrem města
15.00 bitva (simulace bojů o pevnost Vincennes)
17.00 Radecký v napoleonských válkách (přednáška Karla Sáčka, prachárna)
17.00 Lucie Rybnikářová a Filip Tailor – šansony (amfiteátr)
18.30 Lukáš Mareček s kytarou (amfiteátru)
20.15 ohňostroj
Příjemný šok, říkají pořadatelé o výtěžku sbírky na pomoc dětským pacientům
Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou
Folklorní sláva s cimbálem, piráti a skvělá bluesmanka Wanda Johnson