
Další sobotní hanácký farmářský trh je tady. Jelikož už i oficiálně podle kalendáře začal podzim, očekávat zde můžeme v několika stáncích spoustu sezónní zeleniny, podzimní dýňová aranžmá a samozřejmě také tradiční podzimní burčák, kromě toho nás ale čeká i oblíbená nadčasová nabídka kozích a ovčích sýrů, králičího masa, chomoutovského piva a nově třeba také husy, kachny a husokachny. Vyberou si vegetariáni, vegani, zapřisáhlí vyznavači bio-stravy i docela běžní gurmáni a milovníci dobrého jídla. Odnést si ovšem můžete třeba i dřevěné hračky či vybavení do domácnosti. Trh už na Horním náměstí začal, potrvá do 13 hodin.
Přehled prodávajících
Kuřata, kachny, husokachny, husy – Farma Klokočí z Gručovic
Biozelenina – Jiří Dvořák z Olomouce//certifikát
Sýry z kravského a ovčího mléka, tvaroh a zrající sýry – Michal Hrdlička z Brníčka//regionální značka Jeseníky, výrobek Olomouckého kraje 2013, regionální potravina Olomouckého kraje
Zeleninové hořčice a nakládaná zelenina – Jaroslava Fojtíková z Havířova
Sezonní zelenina – Antonín Dostál z Čehovic, Josef Dokoupil z Hrubčic, Martina Partschová ze Svésedlic
Tvaroh, mléko, čerstvé, uzené i nakládané sýry, sýr na grilování, pomazánka s medvědím česnekem z kozího mléka – Ivan Němeček z Horního Benešova//regionální značka Jeseníky
Kváskový chleba, pečivo z pohankové mouky – Jarmila Kozáková z Loukova
Bylinné sirupy – Patrik Bátěk z Olomouce
Podzimní aranžmá z dýněmi a vřesem, vřesy, proutěné koše, zahradní keramika – zelinářství Marta Bretová ze Sedliště u Frýdku-Místku
Jogurty, sýry pařené a přírodní, tvarohový dezert, nakládané sýry, zákys – statek Šárky a Václava Osičkových z farmy Doubravský dvůr u Červenky//regionální značka Haná
Pečivo a cukroví s lupinou, zázvorky, boží milosti, marokánky, záviny, skořicové a ořechové krachle – Alena Půlpánová z Olomouce
Kozí sýry ze Strupšína, 100% ovocně-zeleninové šťávy, pečivo, jáhelník sladký s ovocem a slaný s kozím sýrem – Dobrozemě z Olomouce
Chléb a pečivo, pekárna Jundrov – Karol Povoda z Brna
Výrobky zdravé výživy – Sluníčko, Šárka Neubauerová z Olomouce
Jablečné a další ovocno-zeleninové mošty – Ondřej Špunda z Mezic//regionální značka Haná, výrobek Olomouckého kraje 2014
Domácí koláčky, mrkvový moučník, závin a linecké pečivo – Tomáš Bukva z Mezic//regionální značka Haná, regionální potravina Olomouckého kraje
Pivo – Pivovar Chomout z Chomoutova//regionální značka Haná
Kozí i kravské sýry - přírodní i ochucené s vlašským ořechem, s brusinkou, s česnekem, s bylinkami, s olivou a zauzený, syrovátka přírodní i ochucená, tvaroh z kravského mléka - farma Kozí Hrádek z Hustopečí nad Bečvou//regionální značka Moravská brána
Marmelády – jahodová, jahodová s rebarborou, rebarborová s vanilkou, třešňová, pečené třešně s portským vínem, meruňková, borůvková, borůvková s portským vínem – Víchová Lucie z Olomouce
Jednodruhové koření a bylinkové směsi – manželé Švédovi z Kralic na Hané
Burčák – František Blaha z Němčiček
Prezentační stánek – MAMMA Help
Hovězí a telecí maso v biokvalitě – Zemědělská farma Jana Hořáka z Janovic u Rýmařova
Klobásky, párky, buřty, uzené, sádlo, škvarky – uzeniny Zajíček z Vrahovic
Dřevěné výrobky – Pavel Mik z Víceměřic
Králičí maso – Zdeněk Korvas z Němčic na Hané
Příjemný šok, říkají pořadatelé o výtěžku sbírky na pomoc dětským pacientům
Kde stával nejstarší biskupský chrám v Olomouci? Byl tu ještě před katedrálou
Folklorní sláva s cimbálem, piráti a skvělá bluesmanka Wanda Johnson