Nového anděla dnes na Lazcích přivítají vánoční koledy

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 12.12.2018

Koledy zaznějí dnes od 18 hodin na Lazcích při slavnostním odhalení nové sochy anděla v parčíku Na Letné. Městu ji zdarma věnoval olomoucký výtvarník Václav Lemon.

„Dva a půl metru vysokou plastiku z dubového dřeva vytvořil Václav Lemon právě pro toto místo,“ zdůraznil vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Původně zde měl stát Anděl, kterého Lemon vytvořil na řezbářském sympoziu v Rejcharticích a který byl ještě loni před Galerii města Olomouce na Dolním náměstí. Lidé tehdy na radnici zasílali návrhy, kam sochu natrvalo umístit. Mezi nimi byl i parčík Na Letné, což doporučila i komise pro architekturu za účasti památkářů. Při přesunu se ale zjistilo, že pata sochy je ve špatném stavu. Výtvarník tehdy mimochodem konstatoval, že v části kmene kdysi objevil dokonce klubko zmijí.

Nakonec se kvůli špatnému stavu původní sochy rozhodl, že pro město a speciálně pro Lazce udělá úplně novou sochu. Novému Andělu dnes lidé z Lazců zazpívají.

Foto: MMOL a KMČ Lazce

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)