Café 87 je pryč, brzy tady ale bude i nová divadelní scéna Miroslava Krobota

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 13.2.2019

Café 87 skončilo, za několik měsíců skončí i Divadlo hudby v dosavadní podobě. Budova Muzea umění, kde bývalo po desítky let i kino Central, se v blízké budoucnosti brzy změní. Olomoučané se dočkají také divadla slavného herce a režiséra Miroslava Krobota a scénáristy Luboše Smékala. 

Kavárna se stěhuje

Vchod na rohu budovy, kolem nějž se do roku 2005 chodívalo do kina Central (dříve Moskva), vedl do prostor kavárny Café 87. Náročnější host tady sice mohl mít k lecčemu výhrady, přesto to ale byla velmi oblíbená kavárna. Byla totiž na skvělém místě a měla za roky provozu i svou atmosféru. Teď je tu prázdno. Vzhledem k tomu, že se už rychle blíží rekonstrukce přízemí objektu, vypovědělo Muzeum umění dosavadní nájemkyni smlouvu a kavárna se na konci ledna vystěhovala. Nové prostory prý bude mít někde u hotelu Palác.

Dočasně prázdné výlohy ovšem nesou příslib velmi atraktivních novinek v příštím roce. 

Divadlo, koncerty a kino v jednom

Co se tedy stane s parterem budovy Muzea umění? Kavárna se sice po rekonstrukci objeví znovu, provozovat ji ale bude někdo jiný. Podstatné ovšem je, že ožije prostor kina Central, které je od roku 2005 trvale uzavřeno. V bývalém kině vznikne multifunkční prostor, své místo zde bude mít divadlo, kde bude autorské hry představovat dlouholetý šéf skvělého Dejvického divadla, herec a režisér Miroslav Krobot. Ten spolupracuje se svým spolužákem ze zábřežského gymnázia, psychologem a scénáristou Lubošem Smékalem. Spolupráce obou přátel z mládí se zintenzivnila při přípravě společného "olomouckého" filmu Kvarteto.  "Skutečně chceme mít s panem Krobotem v Olomouci autorské divadlo, ten nápad vznikl při natáčení filmu," potvrdil nám už vloni v létě Luboš Smékal, který s Miroslavem Krobotem natočil také film Díra u Hanušovic. Nyní již tedy víme i to, že to bude právě v prostoru někdejšího kina Central. Kromě jejich divadelních her tu diváci uvidí i koncerty, filmy a další akce.

Naopak poslední sezonu má před sebou pravděpodobně také dosavadní Divadlo hudby, jehož prostor bude po rekonstrukci prozatím uzavřen. Jeho aktivity se přesunou do rekonstruovaného prostoru po kině Central.

Stavební povolení na úpravy je už vydáno, nyní probíhá výběr stavební firmy. Vše by mělo být hotovo na začátku roku 2020, kdy by nový sál mohla otevřít premiéra hry dua Krobot & Smékal. 

Foto: Falcon, Muzeum umění Olomouc, Café 87, REJ.cz

 

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)