... že za tou zdí nic není? Běžte se podívat na snímky z temných hlubin podsvětí

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 19.3.2019

Velmi zajímavou výstavu opravdu neobvyklých fotografií můžete ještě dnes shlédnout v Uměleckém centru UP v Univerzitní ulici 3 (budova konviktu). Výstava snímků fotografujícího filozofa Martina Jabůrka nese název „… že za tou zdí nic není“. Vystavené fotografie potěší srdce i estetiku každého, kdo chce a dokáže i ve všedním světě vidět odvrácenou tvář okamžiku. Snímky v divákovi evokují situace, kdy se třeba sám musel zastavit, protože na okamžik zahlédl jinou podobu všednosti, případně tušil cosi za horizontem viděného. 

„Je mi blízká určitá estetika a skrze ni se snažím nahlížet skutečnost. Někdy se jenom dívám, ale někdy je to legrace a nadsázka. Miloučké děti zkouším vyfotit jako krev sající obludy, jablíčko jako předmět pocházející z nejtemnějších hlubin podsvětí. I tady platí, že se to ne vždy povede,“ vysvětluje autor snímků Martin Jabůrek. Leckteré z jeho fotografií vznikaly na hřbitovech a v kostnicích, kompozice tvoří ne právě veselé prvky jako kupříkladu lebky. Souvislost tyto motivy s odbornou činností asistenta na katedře filosofie? „Do určité míry ano. Už několik let mám ambici zabývat se analýzou filozofických konceptualizací smrti. Takže určité motivy se prolínají,“ říká fotograf. „Někdy fotím hřbitovy a kostnice čistě s dokumentárním zájmem. Musím ale říct, že mezi fotografickým zájmem o určité téma a filozofickým zájmem o stejné téma je obrovská vzdálenost. Někdy pro jedno nestíhám druhé.“

Martin Jabůrek je odborným asistentem na Katedře filozofie FF Univerzity Palackého v Olomouci. Ve své odborné činnosti se věnuje otázkám smrti, bytí a existenci, což lze s notnou dávkou nepřímých odkazů spatřit i v jeho fotografické práci. Přes řadu funerálních a existenčních motivů, které však u Martina nesklouzávají do dokumentárních nebo morbidních rovin, je hlavním jmenovatelem pro jeho práci zachycení běžných věcí a situací, což jej s omezením pro něj vlastním řadí k fotografům v duchu poezie všedního dne.

Výstava je k vidění právě do středy 20. března v Uměleckém centru UP.

Foto z vernisáže: Studium Artium

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)