Vila Primavesi: vídeňsko-anglický secesní skvost v Olomouci zve na prohlídku

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 10.4.2019

Už pošesté budou v Olomouci brány památek dokořán. Letos se zájemcům o historii a o netradiční olomoucká místa otevřou brány národní kulturní památky Vila Primavesi. Secesní sídlo rodu moravsko-italských bankéřů a obchodníků Primavesi patří k nejvýznamnějším stavbám novodobé architektury v Olomouci i na střední Moravě.

Vila Primavesi bude očekávat návštěvníky ve čtvrtek 18. dubna v době od 15 do 21 hodin. V nádherném objektu, který vznikl roku 1905 kombinací tehdy módních stylů vídeňské a anglické secese, bude otevřeno veřejnosti několik místností. Zájemci mohou vejít do centrální haly, jídelny, pokoje, zimní zahrady, na terasu a do zahrady, odkud je krásný výhled do parku. Zpřístupněna bude i věž prachárny nad Michalskými schody. Komentované prohlídky jsou na programu od 15 hodin každou celou hodinu, poslední prohlídka s výkladem o historii a architektuře unikátní vily začne ve 20 hodin. Prohlídky jsou zdarma.

„Kromě toho, že se při této akci lidé dostanou na místa, která jsou jinak málo známá, se v tento den odehrává ve vybraném objektu také zajímavý doprovodný program,“ pozval zájemce náměstek primátora Pavel Hekela. Vila zažije v 18 hodin klavírní recitál, v kafírně se bude připravovat a ochutnávat káva, hned vedle bude i pražírna kávy s výkladem o historii tohoto moku. Daleko do minulosti zavede návštěvníky Tiskařská dílna Mattioliho herbáře. Během čtvrtka Vilu Primavesi zkrášlí také slavnostní květinová výzdoba a speciální nasvícení.

Brány památek dokořán se odehrávají v Olomouci při příležitosti Mezinárodní dne památek už od roku 2013. „Mezinárodní den památek je příležitost, jakou by historická Olomouc rozhodně neměla opomenout. Naše novodobá tradice každým rokem přitahuje pozornost veřejnosti k některé z mnoha olomouckých památek, což je velmi dobré,“ doplnil Pavel Hekela. V minulých letech se při této akci mohli Olomoučané podívat například do kostela českobratrské církve evangelické, Husova sboru, chrámu svatého Michala, konventní zahrady Klášterního Hradiska nebo Korunní pevnůstky.

Více na www.branypamatekdokoran.olomouc.eu a www.primavesi.cz

Foto: © Jan Andreáš

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)