Čarovná vila Primavesi otevřela na jeden večer své brány zvědavcům

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 19.4.2019

Na Zelený čtvrtek se vila Primavesi otevřela veřejnosti. Návštěvníci mohli díky komentovaným prohlídkám vejít do centrální haly, jídelny, pokoje, zimní zahrady, na terasu a do zahrady, odkud je krásný výhled do parku. Zpřístupněna byla i věž prachárny nad středověkými Michalskými schody.

Vila Primavesi, secesní sídlo rodu moravsko-italských bankéřů a obchodníků Primavesiů, patří k nejvýznamnějším stavbám novodobé architektury v Olomouci a k nejcennějším secesním stavbám střední Evropy. Postavena byla v letech 1905 a 1906. Na její výzdobě se podílel i rodinný přítel Primavesiů, významný rakouský malíř Gustav Klimt, uměleckou stránku vily doplnil také sochař Anton Hanak. Zlaté období vily ovšem netrvalo dlouho.

Po odchodu rodiny Primavesi z nově vzniklého Československa se vily ujal roku 1926 lékař František Koutný a vybudoval zde soukromé sanatorium, přičemž pozměnil vnitřní dispozici objektu. Zdravotnictví sloužila vila i po znárodnění za bývalého režimu, tehdy přišla o většinu originálního mobiliáře. Po roce 1989 se vila vrátila dědicům posledního soukromého majitele a před zhruba deseti lety prošla důkladnou rekonstrukcí včetně navrácení části původního mobiliáře. Od roku 2010 je vila Primavesi zařazena mezi národní kulturní památky

Prohlídka se uskutečnila pod patronací statutárního města Olomouc v rámci Mezinárodního dne památek. V Olomouci se brány (běžně nedostupných památek) otevírají od roku 2013.

Foto: MMOL/ Jan Andreáš

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)