Mimořádně krásná Flora a tvarůžkové centrum města. Máme z čeho vybírat

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 27.4.2019

Jaký je program o víkendu v Olomouci? Dnes i zítra se město svým obyvatelům i návštěvníkům prezentuje svými nejlepšími specialitami - krásnými květnami a dobrým jídlem, tedy tvarůžky. Pojítkem mezi květinovým a gastronomický festivalem je floristická výzdoba v dolní části Čestného sloupu Nejsvětější Trojice uprostřed Horního náměstí...

Podívejte se do fotogalerie, jak povedená letos Flora je. 

Flora spojila sklo a květiny a sklízí úspěch

Krásná, působivá, podmanivá, vydařená. Za opravdu povedenou označují první návštěvníci jarní etapy výstavy Flora Olomouc 2019 hlavní expozici v pavilonu A. Ústředním motivem je pozvánka do říše fantazie, kterou se prolíná umělecké sklo a krásné květiny. Za hlavní expozicí stojí přední česká floristka Klára Franc Vavříková, křišťálové sklo zajistila společnost Preciosa. Spojení různých druhů estetické krásy se tentokrát mimořádně povedlo.

Sympatický dojem ovšem vyvolávají i další expozice a venkovní záhony s tisícovkami tulipánů, narcisů a dalších jarních květin. Vidět můžete například působivé expozice bonsají. Součástí Flory jsou i Jarní zahradnické trhy a Hortifarm. Přesvědčit se o podobě letošního ročníku Flory můžete v sobotu a neděli, vždy od devíti do osmnáci hodin.

Více na: www.flora-ol.cz

Olomoucké tvarůžky v desítkách variací

Horní a Dolní náměstí je v sobotu i neděli plné tvarůžků, slaných i sladkých výrobků z tohoto speciálního aromatického sýru a také dalších dobrot včetně piv z regionálních pivovarů. Kromě toho je připravený i kulturní program.

Návštěvníci festivalu ochutnají tvarůžky na nejrůznější způsob. Kuchaři je budou nabízet v teplé i studené úpravě a chybět nebudou ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty. Sýr s nezaměnitelným aroma provoní i kuchyně těch restaurací, které jsou zapojeny do projektu Ochutnejte Hanou, a propagují tradiční hanáckou gastronomii. Znalci vědí, že k tvarůžkům patří pivo, a právě to uvaří na festival v hanáckých minipivovarech.

Kromě gastronomie je připraven zajímavý doprovodný program včetně vystoupení hanáckých folklorních souborů. Hlavní program poběží na Horním náměstí, kde vystoupí Backwards Beatles, Blues Power, Hudební institut, Bára Basiková s kapelou nebo cimbálová muzika Strážničan. A aby se bylo u ochutnávky na co dívat, to zařídí kuchaři s cooking show z pořadu Masterchef Česko 2019 nebo cooking show s Yvettou Blanarovičovou. Na Dolním náměstí jsou připraveny akce a vystoupení převážně pro rodiny s dětmi. „Bude tam vystoupení Majdy z Kouzelné školky, žongléř Yufi, účastník soutěže Česko-Slovensko má talent, Cirkus trochu jinak a další. Taktéž proběhne první ročník soutěže pro děti Tvarůžky Chef,“ popisuje program Karin Vykydalová, vedoucí odboru cestovního ruchu.

Podrobný program: http://tvaruzkovyfestival.olomouc.eu

Foto: MMOL/ Blanka Martinovská

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)