Dvořákova Olomouc začíná! Unikátní horor Golem doprovodí Moravská filharmonie

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 15.5.2019

Osmnáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc 2019 začíná už ve čtvrtek 16. května a do 24. května nabídne celkem sedm koncertů na šesti různých místech v Olomouci.

Míst konání mělo být původně sedm, ale s ohledem na aktuální stav počasí a z toho vyplývající extrémně nízkou teplotu v kostele Panny Marie Sněžné, se zahajovací koncert festivalu přesouvá do koncertního sálu MFO Reduta na Horním náměstí, a to se začátkem v 19:30 hodin. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti a samozřejmě se nemění ani program a obsazení. Návštěvníci v Redutě se tak mohou těšit na domácí Moravskou filharmonii Olomouc pod vedením dirigenta Petra Vronského. „Program zahajovacího koncertu miluji. Je to ryze česká hudba a na pódiu se vlastně pomyslně setkají její tři generace: otec – Antonín Dvořák, syn – Bohuslav Martinů a vnuk – Václav Riedlbauch. A to ještě vzpomenu, že se tohoto programu dotkla i ruka génia Gustava Mahlera,“ připomíná Vronský. Dlouholetý šéfdirigent Moravské filharmonie Olomouc vnímá svoje letošní vystoupení na festivalu jako malou rozlučku. „Jsem velmi rád, že jsem byl pozván k řízení zahajovacího koncertu festivalu. Vždyť uskutečnění každého hudebního festivalu je takový malý zázrak. Ty koncerty, to je již jen špička ledovce. Ale sehnat peníze, prostory a umělce, to je práce úmorná, která však vidět není. Nedovedu si představit hezčí příležitost než je tato, při které můžu uzavřít etapu mé funkce pověřeného šéfdirigenta Moravské filharmonie a imaginárně předat taktovku následujícímu šéfdirigentovi Jakubu Kleckerovi. Posluchačům i Moravské filharmonii přeji mnoho pěkných koncertů a těším se, že se budeme při koncertech Moravské filharmonie i nadále setkávat,“ říká Vronský.

Po zahajovacím koncertu se návštěvníci mohou mimo jiné těšit na již tradiční film-koncert v Kině Metropol, špičkový komorní soubor Acelga Quintett, oceněný na prestižní německé soutěži ARD či závěrečný koncert, na němž zazní monumentální třetí Mahlerova symfonie v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava. Na většinu festivalových koncertů jsou vstupenky stále k dispozici a abonenti MFO mohou uplatnit 50% slevu. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal a budou k dispozici také vždy v místě konání hodinu před začátkem koncertu.

Na jaké koncerty se diváci stále mohou vypravit?

Zahajovací koncert se uskuteční 16. května v Redutě. Pod taktovkou Petra Vronského zazní v podání domácí Moravské filharmonie Instrumentální mše Václava Riedlbaucha, kantáta Polní mše Bohuslava Martinů a poslední symfonická báseň Antonína Dvořáka, Píseň bohatýrská. Účinkující složku doplní v Polní mši Pěvecké sdružení moravských učitelů se sólistou Martinem Gurbaľem.

Tradičním dramaturgickým počinem je uvádění filmů předválečné kinematografie s nově vytvořenou hudbou k tomuto účelu. Letos čeká na návštěvníky festivalu fantasy-horor z roku 1920: Jak Golem na svět přišel. Expresionistický film za hudebního doprovodu MFO pod vedením dirigenta a skladatele amerického původu Roberta Israela, který je rovněž autorem této hudby, bude uveden 17. května v Kině Metropol.

Vynikající mladý německý ansámbl Acelga Quintett vystoupí 19. května v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Hejčíně. Soubor, který byl v roce 2014 oceněn na prestižní německé soutěži ARD, zahraje díla Mozarta, Foerstera, Haase, Dvořáka ad.

Ve Slavnostním sále Klášterního hradiska zazní 20. května moravská klasicistní hudba v podání ansámblů Musica figuralis a Ensemble Versus. V podání těchto špičkových českých souborů se milovníci tzv. poučené interpretace mohou těšit na často neznámá díla neznámých skladatelů, z nichž někteří v Olomouci působili.

Dvořákův americký sen je název komponovaného pořadu hudby, zpěvu a slova, který předkládá posluchači to nejlepší z díla Antonína Dvořáka a jeho amerických současníků, zejména jeho studentů z newyorské konzervatoře. Koncert se uskuteční 21. května v sále Václava III. ve Vlastivědném muzeu.

Závěrečný koncert v podání hostující Janáčkovy filharmonie Ostrava pod taktovkou jejího šéfdirigenta Heiko Mathiase Förstera bude patřit 3. symfonii Gustava Mahlera. Toto monumentální dílo bude uvedeno 24. května v prostorách kostela svatého Mořice.

Více informací na webu: www.dvorakovaolomouc.cz

Foto: Moravská filharmonie Olomouc

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)