Flamenco, světelná show, barokní tance, neobarokní opera - skvělý večerní program

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 26.7.2019

Barokní večery, barokní slavnosti a flamenkový festival Colores Olomouc. To je nabitá nabídka pro volný čas o tomto víkendu v Olomouci. 

V pátek a sobotu se konají další dva barokní večery. Na programu mají koncerty, divadlo, výuku barokních tanců či šermířské představení. V sobotu večer zájemci uvidí i jedinečnou audiovizuální show, která se bude týkat především sloupu Nejsvětější Trojice. Leitmotivem těchto večerů je barokní bál.

Pátek, sobota a neděle jsou posledními třemi dny dlouhého a již tradičního festivalu Olomoucké barokní slavnosti. Lacrimae Alexandri magni neboli Slzy Alexandra Velikého jsou neobarokní opera, jejíž libreto vzniklo už v roce 1764 coby divadelní hra, k níž hudbu dokomponoval současný autor a vedoucí souboru Ensemble Damian Tomáš Hanzlík.

Původní latinská divadelní hra měla být pro studenty piaristického gymnázia motivací k ctižádostivosti. Přesto děj vycházející z krátké epizody Plútarchova životopisu Alexandra Makedonského tento povahový rys spíše ironizuje. Dvanáctiletý makedonský princ si vyloží věštbu svých slz jako následek otcovy porážky ve válce. Ve chvíli, kdy vyrazí s vlastním vojskem otci na pomoc, přichází posel, aby zvěstoval otcovo vítězství. Alexandr se v tu chvíli rozpláče, protože má pocit, že se otci nikdy nevyrovná.

Španělská kultura má v Olomouci už léta své zastoupení v podobě festivalu Colores Olomouc 2019. Temperament, barvy a emoce, to vše je s jistotou obsaženo v představeních, která vrcholí v sobotu večer slavnostním Galavečerem Flamenka v pavilonu A Výstaviště Flora Olomouc. Představí se slavný tanečník David Pérez, který do Olomouce přiváží tradiční pojetí španělského tance. To nabízí zajímavou možnost srovnání pro ty, kdo při lošnkém galavečeru sledovali modernější varianty, ovlivněné i jinými tanečními a hudebními styly. Více o programu zde https://www.flamencool.cz/colores-flamencos/2019#festivalContent

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)