U Černého orla se císařové chystali na Napoleona. Teď tam bude oslava

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 20.8.2019

Připomenout historii slavného hostince U Černého orla, který kdysi oživoval kulturní dění na Nové Ulici, si vzala za své tamní komise místní části. Slavnosti Černého orla s bohatým programem naplánovali organizátoři na sobotu 31. srpna v prostoru ulice I. P. Pavlova.

Název Slavnosti Černého orla není zvolen náhodně. Černý orel, potažmo hostinec toho jména, byl totiž dlouho nejvýznamnějším symbolem kdysi samostatné obce a posléze i města Nová Ulice. V hostinci se totiž chystaly plány na Napoleona. Jak se ale posléze ukázalo, rakouští a ruští generálové a maršálové neplánovali moc dobře, protože následující bitva u Slavkova skončila jejich debaklem. 

Car Alexandr a císař František na Nové Ulici

S hostincem, který na Nové Ulici stával naproti kostela v dnešní ulici I. P. Pavlova, se pojí nevšední a bohatá historie. Před bitvou u Slavkova se zde v roce 1805 u společného stolu sešli ruský car Alexandr I. a rakouský císař František I. Údajně tehdy jedli u prostřeného stolu na dvoře za hostincem. „Jako připomínka této události byla na hostinci kdysi umístěna i pamětní deska. Celý objekt byl ale kolem roku 1970 stržen a zbyl po něm jen volný trávník bez jakékoliv zmínky o tomto historickém okamžiku,“ objasňuje Radka Piskačová, předsedkyně olomoucké Komise městské části Nová Ulice. Do roku 1981, kdy došlo k přeložení tramvajové tratě z ulice I. P. Pavlova do Brněnské ulice, stávala naproti někdejšímu histonci i tramvajová zastávka. 

Na počest této zajímavé události se proto Komise městské části Nová Ulice rozhodla uspořádat poslední den v srpnu na místě bývalého hostince slavnost. „Chceme tím posílit vztah obyvatel k tomuto místu, k jejich domovu a zpestřit kulturní potenciál této významné olomoucké lokality,“ vysvětluje předsedkyně KMČ Piskačová.

Pro návštěvníky bude připraven bohatý hudební program, jarmark, soutěže a divadlo pro děti, půjčovna koloběžek a mnoho dalšího. Program začne ve 14 hodin a pokračovat bude do 20 hodin. Organizátoři slibují, že si na své přijdou dospělí i děti, milovníci historie, hudby, lidových řemesel i dobrého jídla.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)