Nejstarší socha na světě v Olomouci! Věstonickou Venuši ocenili na 40 milionů dolarů

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 15.10.2019

Olomoučané mají jedinečnou šanci vidět na vlastní oči originál pravděpodobě nejstarší sochy na světě. Plastika sice měří jen jedenáct centimetrů, ale odborníci z USA její cenu odhadli na 40 milionů dolarů. Jedná se slavnou Venuši z Věstonic, starou přibližně 30 tisíc let.

Vlastivědnému muzeu v Olomouci se díky nevšední vstřícnosti Moravského zemského muzea v Brně podaří ve dnech 27. 11. až 8. 12. 2019 realizovat výstavu Věstonická venuše poprvé v Olomouci. Soška nahé ženy vyrobená z pálené hlíny a datovaná do starší doby kamenné (29 000–25 000 let před naším letopočtem) je nejen nejstarší, ale současně i velmi hodnotný umělecký předmět z keramiky na světě. Patří mezi nejvýznamnější umělecká díla lovců mamutů a vystavována je jen při výjimečných příležitostech, jako byla například v roce 2013 výstava Ice Age Art / Arrival of the Modern Mind v Britském muzeu v Londýně nebo v roce 2014 projekt Strážci paměti / 200 let muzejnictví v České republice.

V předvánočním čase bude tato 11,5 centimetru vysoká soška, jejíž hodnotu v roce 2004 odhadli američtí starožitníci  na 40 milionů dolarů, představena olomouckému publiku, a to za mimořádných bezpečnostních opatření.

Našli ji uprostřed ohniště

Soška byla nalezena 13. července 1925 v popelišti pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. Nález uskutečnil tým archeologa Karla Absolona, byť sám Absolon u tohoto jedinečného nálezu nebyl přítomen. Sošku nalezli dělník Josef Seidl a technický vedoucí výzkumů Emanuel Dania. Ve zbytcích velkého ohniště ležela soška společně s dalšími artefakty, kamennými nástroji a zvířecími kostmi. Na místě byly nalezeny i jiné keramické plastiky, většinou vyobrazení zvířat. Nález Venuše z Věstonic vyvrátil domněnky, že ve starší době kamenné, tedy paleolitu, neexistovala keramická tvorba. 

Foto: Vlastivědné muzeum Olomouc a Petr Novák, Wikipedie

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)