Na Jeseníky! Objevte romantické kouzlo nejstarších turistických map a bedekrů

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Neděle, 10.11.2019

Když v roce 1881 nadšenci okolo Johanna Rippera (zetě Vincenze Priessnitze) a notáře Edmunda Rudolpha zakládali ve Frývaldově (dnešním Jeseníku) Moravsko-slezský sudetský horský spolek¨(Mährisch-Schlesischer Sudetengebirgsverein), zajisté netušili, jak jejich nezměrné obětavé úsilí o zpřístupnění Jeseníků širokým vrstvám společnosti tvář těchto hor změní. Jak působení spolku a řady jedinců začne psát různé kapitoly historie turistiky v Jeseníkách, spojené nejen se stavbami turistických chodníků, chat, rozhleden, ale třeba i s překotným rozvojem zimních sportů.

Dílo těchto nadšenců se odrazilo i v nejvýznamnější akci podzimního programu Vědecké knihovny Olomouc. Tou je výstavní projekt Na Jeseníky!, zaměřený na historii turistiky v Jeseníkách, jenž se skládá ze dvou výstav a knihy, kterou v Olomouci pokřtil výtvarník a hudebník Jaromír Švejdík. Téma se mimochodem hezky hodí k tomu, že letos je to právě 50 let od vzniku Chráněné krajinné oblasti Jeseníky

Myšlenka na zpracování tématu vznikla v souvislosti s objevem vůbec první turistické mapy Jeseníků, datované právě do roku 1881, která se dochovala v jediném exempláři uloženém právě ve Vědecké knihovně v Olomouci. Spolu s ní uchovává knihovna řadu dalších materiálů přibližujících rozvoj cestovního ruchu v nejvyšších moravských horách. Návštěvníci výstavy a čtenáři knihy se tak mohou například dozvědět, jací lidé byli pro rozvoj turismu zásadní nebo jaký vliv měla v tomto směru lázeňská centra. Vedle toho publikace ukazuje proměnu zájmu o hory a jejich vnímání v kontextu evropské kultury, tedy kdy, jak a proč lidé do Jeseníků začali putovat, a tím hory přetvářet – budovat značení, vyhlídky, rozhledny, první chaty nebo vydávat turistické průvodce a mapy.

„Knihu jsem pojal jako poctu horám, a to nejen Jeseníkům, ale také Králickému Sněžníku a Rychlebských horám, které jsou například v porovnání s Krkonoši nebo Šumavou stále přehlížené a podle mého názoru neprávem. Vedle toho má kniha za cíl ozřejmit prvopočátky turistiky v Jeseníkách a její následný rozvoj až do roku 1945,“ říká autor výstavy i publikace, historik Vědecké knihovny v Olomouci Jiří Glonek.

Výstavu v knihovní Galerii Biblio zahájil v historickém kostýmu její autor spolu s ředitelkou knihovny Ivetou Tichou a náměstkem hejtmana Olomouckého kraje Milanem Klimešem. Program slavnostního zahájení pokračoval v Jazz Tibet Clubu vyprodaným koncertem Letní kapely Jaromíra Švejdíka. Známý hudebník a výtvarník navrhl obálku publikace, kterou před zahájením koncertu také pokřtil vodou z Divoké Desné.

Výstavu Na Jeseníky! je v Galerii Biblio možné navštívit do konce roku, a to v době otevření knihovny. Menší doplňková expozice bude v nejbližších dnech k vidění také v olomoucké nákupní Galerii Moritz, která je jedním z partnerů projektu. Vedle ní podpořily vznik publikace také Olomoucký kraj, město Jeseník a dalších subjekty. Knihu je možné zakoupit nebo objednat přímo ve Vědecké knihovně v Olomouci, v nejbližší době bude distribuována také do obchodní sítě.

Foto: VKOL

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)