Makarska, to není jen koupání v moři. V Olomouci vystavují chorvatští malíři

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 6.12.2019

Pět mladých výtvarníků z Makarské vystavuje svá díla v Olomouci. Primátor Mirek Žbánek na středeční vernisáži v Galerii G ocenil, že se nejedná o klasickou přímořskou „suvenýrovou“ tvorbu, ale o svébytné umění.

„Je to plnohodnotná výtvarná výstava. Žádné reminiscence jako z první republiky, ale nadčasové umění, které bourá geografickou bariéru a standardně jej na procházkách po kolonádách nekoupíte, musíte si ho najít v galerii,“ řekl primátor. Doufá, že výstava se setká s pozitivním ohlasem. „Opravdu sem přijeli výtvarníci, kteří sem přivezli umění s přidanou hodnotou,“ doplnil.

S výtvarníky a zástupci Makarské se dnes setkal i na radnici. Jako dárek dostal vlastní karikaturu vytvořenou Goranem Novovićem, který se tím živí i přímo na pláži.

Kurátor výstavy Pavel Hogel z pořádající Unie výtvarných umělců Olomoucka uvedl, že všichni výtvarníci jsou absolventy akademie v Širokom Bregu nebo ve Splitu. „Máme možnost porovnat, jak tvoří výtvarnici z Makarské a jak ti naši. Na první pohled je vidět rozdíl. U nich se pořád lpí na řemesle. To proto, aby, když přijde myšlenka, autorovi nepřekáželo to neumění, aby se mohl vyjádřit,“ řekl Hogel.

Autorem výstavy je ředitel makarské galerie Josip Karamatić „Jedná se o jejich první kolektivní výstavu v Olomouci. Je to pro nás čest, protože je i první zahraniční,“ prohlásil ředitel Galerie Antuna Gojaka z Makarské. Podle něj všichni vystavující mají vypracovaný svůj vlastní rukopis a lze v něm poznat i styl školy. „Doufám, že si každý návštěvník najde svého oblíbeného umělce nebo dílo,“ dodal.

Vernisáž hudebně ozdobilo vystoupení kytarového dua ve složení Jára Pospíšil a Mirek Vitula. Díla chorvatských umělců jsou na Dolním náměstí v Galerii G k vidění do 28. prosince.

Edita Brtan se představuje pracemi, které v sobě nesou silný osobní prožitek, pracemi, které patří k cyklu „Sociální stigma“. Zdůrazněná exprese tryskající z hluboké citlivosti je pak základním duchovním pilířem její tvorby, která je navíc ovlivněna dynamickou barevností.

Goran Novović staví svou tvorbu na základech strhujícího kreslířského talentu, kterým se proslavil již v době své školní docházky. Tento výtvarník, více než čtyři ostatní zde vystavující, pokračuje v tradici malby a kresby 20. století v Makarské. Často tvoří akvarely krajiny kolem Makarské, které odkazují na tvorbu nejvýznamnějších malířů 20. století v této oblasti, a to na Antuna Gojaka, Josipa Botteri st. nebo Ljubomira Videka.

Ana Polić Pavlinović ve svých malbách konzistentně vyjadřuje svou láskuk oblasti Středozemního moře, kdy často vtipně reflektuje vitalitu slunného jihu. Její oddanost figurativnosti je okořeněna bohatostí grafického výrazu, která ústí v práci, jež jsou připomínkou virtuálního světa našeho každodenního života.

Ivana Glibota Pandžić jde cestou poetiky čistého umění, která jí přináší nepřeberné množství, jak zdůraznit duchovní podstatu jejího umění. Taktně přitahuje divákovu pozornost tak dlouho, dokud nenalezne své vnitřní uspokojení, dokud nedojde svého ticha.

Tvorba Vice Glibota, který se stal prvním akademickým sochařem v Makarské, je silně poznamenána komunikativností a otevřeností. I když je nejmladším z vystavujících umělců, Glibotovy sochy a plastiky představují umělcovu tvůrčí vyspělost doprovázenou přitažlivým výtvarným provedením.

Foto: MMOL/ Blanka Martinovská

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

lipitor 10mg without prescription <a href="https://lipiws.top/">lipitor pills</a> lipitor 40mg generic