Na Věstonickou Venuši stojí Olomoučané dlouhé fronty. Zůstane tu do neděle

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 6.12.2019

Tisíce zájemců se už přišly podívat na nejstarší keramickou sošku na světě, kterou vystavuje do neděle 8. prosince Vlastivědné muzeum Olomouc. Ani přes ohromný zájem veřejnosti, který potvrzují dlouhé fronty před muzeem, výstavu nelze prodloužit. Máte tedy poslední dva dny, než Věstonickou venuši ozbrojený doprovod opět odveze do bezpečných hlubin sejfu jednoho nejmenovaného bankovního ústavu. 

Věstonická venuše je ve vlastnictví Moravského zemského muzea Brno, ve skutečnosti je ale naprostou většinu času uložena v sejfu banky. Návštěvníci brněnského muzea obvykle vidí jen kopii. Ven na denní světlo se dostává jen ve zcela mimořádných případech. Váží se k tomu příšná opatření - je například vyloučeno, aby venuše cestovala letecky. Do Olomouce se ji podařilo získat díky vytrvalé snaze. "Byla to záležitost opravdu velmi dlouhých jednání, trvalo to několik let, než se nám podařilo získat souihlas všech, kdo o tom rozhodují," uvedl ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Břetislav Holásek. 

Do Olomouce ji přivezla ozbrojená jednotka policie, před přenosem z vozu do muzejní expozice si ostatně policisté ještě prověřovali každý metr trasy. Vystavena je ve speciální vitríně se 4 centimetry silným sklem, která je běžně určená pro jiný mimořádně cenný archeologický artefakt, opukovou hlavu keltského héroa z Mšeckých Žehrovic, která patří Národnímu muzeu v Praze. Ostatně, i ta bude už brzy v Olomouci k vidění na další samostatné výstavě!   

V Olomouci je Věstonická venuše vystavena do neděle 8. prosince. Vlastivědné muzeum má kvůli ní otevřeno denně do 20 hodin. Ráno od osmi do desíti sošku obdivovaly školní výpravy, v dalších hodinách pak nekončící zástupy dalších zájemců. Na olomoucké výstavě sošku doprovázejí další archeologické nálezy, jako kosti mamutů, lebky jeskynních medvědů či pravěké nástroje. Ani přes velký zájem nelze výstavu prodloužit, soška se musí v pondělí vrátit do svého domova v sejfu banky, jejíž sídlo se rovněž z bezpečnostních důvodů tají. Není divu - před patnácti lety stanovili američtí starožitníci odhad ceny nejstarší keramické sošky světa - a ten činí 4 miliony dolarů! To je, pro lepší představu, asi 92,5 milionu korun. 

V pondělí slavnou venuši, která popírá dnešní představy o ideálních proporcích ženského těla, opět odvezou ozbrojení profesionálové zpět do sejfu. 

Byla rozlomená na dvě části

Soška byla nalezena 13. července 1925 v popelišti pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. Nález uskutečnil tým archeologa Karla Absolona, byť sám Absolon u tohoto jedinečného nálezu nebyl přítomen. Sošku nalezli dělník Josef Seidl a technický vedoucí výzkumů Emanuel Dania. Ve zbytcích velkého ohniště ležela soška společně s dalšími artefakty, kamennými nástroji a zvířecími kostmi, při nálezu byla rozlomena na dvě části. Na místě byly nalezeny i jiné keramické plastiky, většinou vyobrazení zvířat. Nález Venuše z Věstonic vyvrátil domněnky, že ve starší době kamenné, tedy paleolitu, ještě neexistovala keramická tvorba. Podle odborníků soška vznikla přibližně v období mezi 29 000 a 25 000 let před naším letopočtem. O rekonstrukci vzniku sošky se s letirární nadsázkou pokusil Eduard Štorch v knize Lovci mamutů. 

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

order atorvastatin generic <a href="https://lipiws.top/">order lipitor 10mg online cheap</a> lipitor 20mg brand