Vánoční příběh z Betléma se odehraje dnes v katedrále. A kde jsou vystaveny betlémky?

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Čtvrtek, 26.12.2019

K vánočním svátkům patří po staletí i různé ztvárnění klíčové vánoční scény narození Páně v Betlémě. Asi nejzajímavější z těchto tradic bývá představení živého betléma. Herci, velmi často děti, představují základní scény z biblického vánočního příběhu.  Součástí živého betlému bývá zpěv koled.

A kde si můžete živý betlém vychutnat u nás v Olomouci? Tradiční představení můžete vidět dnes, 26. prosince, v katedrále svatého Václava. Začátky představení jsou vždy v 14,30, 15,00, 15,30, 16,00 a poslední kus začne v 16,30.

Kromě toho je v mnoha olomouckých chrámech vystaven statický nebo mechanický betlém, ať už ze dřeva, keramiky či jiného materiálu. Betlémy najdete například v katedrále svatého Václava, u svatého Michala, u svatého Mořice, u kapucínů, u Panny Marie Sněžné či v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku. K nejstarším patří betlém v katedrále, naopak k nejmaldším, které se postupně stále rozrůstají, betlém u svatého Mořice. V kryptě katedrály je navíc v době od 11 do 16 hodin otevřena výstava betlémů. 

A pokud chcete vidět nové betlémy, vytvořené dle nejkrásnějších vzorů ladovských či trnkovských betlémů, můžete se vydat do Vlastivědného muzea Olomouc, kde je výstava děl řezbářky a výtvarnice Jarmily Haldové. Pozor, Vlastivědné muzeum Olomouc má ale otevřeno až v pátek 27. prosince.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

buy atorvastatin pills <a href="https://lipiws.top/">lipitor 40mg drug</a> atorvastatin 20mg us