Smutná zpráva pro olomouckou kulturu. Na začátku roku zemřel Bohumír Kolář

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 7.1.2020

Citelnou ztrátu utrpěla hned na začátku nového roku olomoucká kulturní scéna. Ve čtvrtek 2. ledna totiž zemřel ve věku 87 let Bohumír Kolář, publicista, pedagog, prvořadý znalec regionální literatury a všestranný kulturní činitel. Bohumír Kolář byl také držitelem Ceny města Olomouce za přínos v oblasti kultury za rok 2002.

Bohumír Kolář studoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého. Mnoho let působil na Olomoucku jako pedagog a školský pracovník. S jeho jménem a prací se po desítky let setkávali jak odborníci, tak i čtenáři různých olomouckých periodik – jeho erudované příspěvky nacházeli pravidelně na stránkách regionálních listů jako Stráž lidu, Puls, Hanácké noviny, Lidová demokracie či třeba Svoboda. V roce 1983 se stal předsedou nově ustavené literární sekce Vlastivědné společnosti muzejní v Olomouci.

Bohumír Kolář se velmi zasloužil o popularizaci práce regionálních autorů. Byl zejména vynikajícím editorem, který stál za realizací mnoha hodnotných antologií a dalších publikací. Své hluboké znalosti z oblasti regionální tvorby literární, divadelní, hudební a výtvarné uplatňoval také na stránkách četných periodik, sborníků, almanachů a příležitostných tisků. K nejvýznamnějším takovýmto dílům patří antologie Olomouc v české literatuře, výběrová antologie literárně orientovaných textů studentů a absolventů Slovanského gymnázia a České reálky v Olomouci, která vyšla pod názvem Slovanské gymnázium literární, či například Žena a láska v tvorbě olomouckých autorů. Byl spoluautorem knihy Olomoucké hřbitovy a kolumbária a autorem publikace Jindřich Štreit ze Sovince aneb Kam (ne)vstoupila noha fotografova. Sám Kolář byl také autorem několika sbírek vlastních aforismů a myšlenek.

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

order generic atorvastatin 10mg <a href="https://lipiws.top/">order lipitor online cheap</a> atorvastatin 40mg usa