Smrtky, skřeti, brouci a další barevné přeludy na výstavě geniálního Petra Válka

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pondělí, 13.1.2020

Zjevení z Jeseníků, tak by se dal s trochou expresivní nadsázky nazvat samorostlý autor Petr Válek, podepisující svá nezapomenutelná výtvarná díla zkratkou VaPe. S jeho obrazy se mohou ode dneška seznámit návštěvnci nedávno otevřeného centra Art Rubikon v Dobnerově ulici. Tato designová galerie s kavárnou je sama o sobě rovněž velmi originální - vznikla totiž povedenou přestavbou nevyužité výměníkové stanice mezi panelovými domy a rušnou dopravní tepnou, Foerstrovou ulicí.

Malíř - autodidakt Petr Válek z Loučné nad Desnou se nepředstavuje v Olomouci poprvé. Jeho výstavu uvedla před lety například právě galerie Rubikon na Dolním náměstí či ještě o něco dříve Divadlo hudby. V obrazech Petra Válka nacházíme jak poeticky hravá témata, tak i hororově laděné motivy. S jeho ilustracemi se setkívají čtenáři pohádkových knih, mimo jiné i série olomouckých příběhů Poťouchlé pohádky spisovatele Milana Valenty. 

Petr Válek se vyučil kameníkem v Žulové, ale obor jej zklamal, jelikož očekával kreativnější práci než tesat schody. Jak sám říká, potřeboval něco nového, kde by si mohl hrát. Několik let tak pracoval jako ošetřovatel v domově důchodců (1996-2004), kde založil hudební skupinu Jarní vůně, která již tehdy hrála na různé nevšední nástroje či kuchyňské náčiní, na nočních službách pak mohl kreslit, čímž započala jeho umělecká tvorba. Výtvarné umění jej natolik pohltilo, že se mu od roku 2004 věnuje již profesionálně. Válek je experimentátor obdařený nevšedním pohledem na svět, který přenáší do své tvorby. Pochvaluje si, že je samoukem, jelikož může tvořit tak, jak chce, baví jej objevování, jak dané věci udělat a přijít si na vše sám. Důležitým prvkem jeho děl je výrazná barevnost a lehká komiksová stylizace. Na jeho malbách najdeme různé bizarní bytosti a zvířata v ještě bizarnějších situacích. Jeho obrazy jsou často samy velmi kontrastní, některé vykazují drsnost, ponurou náladu, zároveň ale i hravost a humor. Jiné z nich mají psychologický podtext, další si zase jen hrají samy se sebou a jsou tvořeny čistě pro radost.

Centrum Art Rubikon bylo otevřeno v prosinci loňského roku. Kromě výstav a příjemné kavárny, kde si člověk může dát něco z nabídky výběrových káv a čajů pražírny La Boheme, se zde konají i přednášky a tématické večery. Za celým projektem stojí Bronislava Paučková, která v Olomouci už řadu let provozuje galerie Rubikon a Bohéma. 

Výstava, nazvaná stručně Petr Válek - Obrazy, začíná v pondělí 13. ledna vernisáží v 18 hodin a potrvá do 21. února. Galerie v Dobnerově ulici (najdete ji za poštou ve Foerstrově ulici) má otevřeno od pondělí do soboty vždy od 8 do 18 hodin. 

Foto převzato z FB stránky Petra Válka

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

order atorvastatin 10mg sale <a href="https://lipiws.top/">lipitor 10mg uk</a> buy atorvastatin medication