Křišťálová lebka, zkáza Sodomy, počítač z Antikythéry. Slavné záhady na nové výstavě

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 17.1.2020

Tajuplný svět záhad se otevře ve Vlastivědném muzeu Olomouc. Na této exkluzivní výstavě budou moci návštěvníci zhlédnout unikátní a běžně nepřístupnou sbírku spojenou s nejtajemnějšími předměty všech světadílů světa.

I přes skutečnost, že se samozřejmě jedná jen o kolekci kopií mistrovských a výstavních replik, faksimilií a reprodukcí, bylo velmi náročné je na výstavu zajistit. Pro zajištění všech exponátů bylo nutné doslova proletět celý svět a propojit se s TOP odborníky nejen několika zemí Evropy, ale i USA, Indie, Austrálie, Hondurasu a Číny.

„Vidět na jednom místě nejznámější záhadné výtvory světa bude pro návštěvníky Vlastivědného muzea v Olomouci  úžasný zážitek. Vystavujeme samozřejmě jen kopie, ale i ty budou zpracovány do nejmenších detailů a mohu Vás ubezpečit, že to bude stát za návštěvu,“ doplnil Břetislav Holásek, ředitel Vlastivědného muzea v Olomouci.

Návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci se tak mohou těšit na obří repliku sochy Moi, faksimilii nejtajemnějšího svitku světa „Voynichova rukopisu“, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále nebo maketu největší rukopisné knihy světa – Codexu Gigas neboli Ďáblovy bible.

Starověký původ mají další vystavené exponáty, opět jako repliky: tzv. první počítač –   mechanismus z Antikythéry, Sumerská hvězdná planisféra pravděpodobně zachycující původ biblické zkázy Sodomy a Gomory, dosud nevyluštěný Krétský disk nebo tajemná Tutanchamonova stříbrná pohřební trubka někdy přezdívaná jako „hudební zbraň hromadného ničení“.

Pravděpodobně nejdražším exponátem výstavy je 1:1 replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Zajímavostí je, že původní téměř devítikilogramový krystal pochází velmi blízko místa nálezu samotné lebky.

„Pro někoho to může být pořádná záhada – jaká magická síla táhne do Vlastivědného muzea v Olomouci desetitisíce návštěvníků ročně? A proč zrovna u jeho pokladen stojí lidé fronty, zatímco jinde se davy netvoří? Další dráždivé otázky vám přinese nová výstava olomouckého muzea Největší záhady a tajemství světa. Unikátní sbírka představuje nejtajemnější exponáty z celého světa včetně slavné křišťálové lebky a starověkého počítače. Věřím, že až expozici zhlédnete, odhalíte podstatu mnoha netušených souvislostí a záhad. Mimo jiné i tu, kterou jsem zmiňoval hned v úvodu,“ uvedl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Největší záhady a tajemství světa

Vlastivědné muzeum v Olomouci

Sál sv. Kláry

31. 1. - 31. 5. 2020

Otevírací doba výstavy:

Únor – březen                   ST – NE 10:00 – 17:00h

Duben – květen                ÚT – NE 9:00 – 18:00h

Cena vstupného:

120 Kč plné vstupné

80 Kč senioři od 65 let

60 Kč žáci ZŠ, školy/ studenti (MŠ, SŠ,VŠ)

290 Kč Rodinné vstupné (2 + 2, 1 + 3)

Zdarma – držitelé průkazu ZTP a jejich doprovod

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)

Komentáře

order lipitor 40mg pill <a href="https://lipiws.top/">lipitor 80mg brand</a> lipitor 10mg brand