Osmnáct chrámů, kaplí a modliteben zve dnes v Olomouci k Noci kostelů

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Pátek, 12.6.2020

Osmnáct kostelů, kaplí a modliteben jen v samotné Olomouci. Také letos nabídne Noc kostelů v olomoucké arcidiecézi návštěvníkům otevřené sakrální prostopry včetně těch, které jsou obvykle nepřístupné. Jedenáctý ročník akce je sice poznamenán opatřeními v souvislosti s nemocí covid-19. Přesto nabízí řadu zajímavých programů, ale především samotné chrámy svědčící o bohatém duchovním dědictví Moravy.

„Noc kostelů zve k návštěvě už řádku let. Teď je zvláštní příležitost, abychom přišli s vděčností do ticha chrámu poděkovat. Vždyť máme za co,“ vybízí k účasti na letošní, do značné míry jiné, Noci kostelů arcibiskup Jan Graubner. „Doznívající epidemiologická opatření i obyčejný zájem o druhého nabádají spíš ke komornějšímu prožití, to ale nemusí nijak škodit: vždyť kostel sám je program a pozvat druhé, aby chvíli setrvali v jeho tichu, je to nejlepší, co jim můžeme nabídnout.“

A podle jeho výzvy se zachovali také mnozí pořadatelé: v reakci na epidemiologická opatření upustili leckde od přípravy programové nabídky a soustředí se na zpřístupnění kostela především jako prostoru k modlitbě a rozjímání a také jako místa, kde lze v noční atmosféře poznávat díla našich předků – architektů, sochařů a řezbářů, malířů i řemeslníků.

Hojně využívané jsou letos výstavy: olomoucká katedrála sv. Václava nabídne panelovou výstavu k výročnímu roku sv. papeže Jana Pavla II. a v nedalekém pravoslavném kostele sv. Gorazda se zase ukáže tvorba malířky Viery Sokolinske, doplněná jejím koncertem. V Arcibiskupském paláci v Olomouci, který o Noci kostelů otevírá jinak nepřístupnou biskupskou kapli a z důvodu omezené kapacity je v něm nutná rezervace místa, vystoupí také děti z místní církevní mateřské školy Ovečka při hudebně-divadelním programu. Někde pamatují také na návštěvníky znavené putováním po otevřených sakrálních objektech: například v kostele sv. Filipa a Jakuba v olomoucké místní části Nové Sady se tak otevře farní kavárna. 

Slavnostní zahájení Noci kostelů v olomoucké arcidiecézi se uskuteční v 18 hodin v olomoucké modlitebně Bratrské jednoty baptistů, přítomen mu bude biskup Antonín Basler, hejtman Ladislav Okleštěk a primátor Olomouce Miroslav Žbánek i zástupci dalších zúčastněných církví.

V rámci zahájení bude lidem představen také průvodce, který zájemce zavede na místa spjatá v Olomouci s osobní přítomností tří světců: sv. Jana Sarkandra, sv. Jana Pavla II. a sv. Matky Terezy. Průvodce připravilo arcidiecézní Centrum pro kulturu k letošnímu jubilejnímu roku, kdy si během jarních měsíců připomínáme 400 let od mučednické smrti sv. Jana Sarkandera a zároveň 25. výročí jeho svatořečení sv. Janem Pavlem II. v Olomouci, dále 100 let od narození papeže sv. Jana Pavla II. a také 30 let od příjezdu sv. Matky Terezy do Olomouce. Lidé tak mohou nejen v rámci Noci kostelů projít ve stopách zmíněných světců katedrálu, Arcibiskupský palác, kostel sv. Michala, Sarkandrovu kapli nebo sloup Nejsvětější Trojice se Sarkandrovou sochou.

Návštěvníci budou navíc mít k dispozici další dvě novinky. K dosavadnímu pexesu kostelů jednak přibude ještě pexeso poutních míst olomoucké arcidiecéze. A Centrum pro kulturu pro letošní jubilejní rok sv. Jana Sarkandra připravilo i pracovní list pro rodiny s dětmi, stáhnout ho bude možné z webu Arcibiskupského paláce. Letošní Noc kostelů bude mít také zajímavý interaktivní prvek: živé vstupy ze všech českých a moravských diecézí. Z Olomouce se bude živě vysílat od 20 hodin. 

Zdroj: ado.cz

Přehled otevřených kostelů zde https://www.nockostelu.cz/kostely/kraj/olomoucky/10. Při návštěvě kteréhokoli z nich je pochopitelně nutné dodržovat aktuální nařízení „3 R“ – mít roušku, dezinfikovat ruce a dodržovat rozestupy.

 

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

atorvastatin cheap <a href="https://lipiws.top/">atorvastatin 40mg for sale</a> buy lipitor paypal