Herci do pivovaru! Kočování zavede divadelníky i do kláštera a na zámky

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Úterý, 23.6.2020

Dlouhý půst způsobený pandemií koronaviru si konečně vynahradí umělci Moravského divadla Olomouc. Ještě předtím, než se budova divadla znovu otevře pro veřejnost, budou kočovat po netradičních scénách v Olomouckém kraji. Adaptace Hrabalových Postřižin se tak dočká stylového uvedení v hanušovickém pivovaru, populární komedie Když se zhasne zažije premiéru ve Šternberském klášteře a divadlo se bude hrát také na zámcích v Tovačově a Brodku u Prostějova.

„Projekt Kočování po Olomouckém kraji jsme plánovali coby součást letošních oslav sta let stálé české divadelní scény v Olomouci. Jsme rádi, že jej nakonec, přestože v omezeném rozsahu oproti původnímu plánu, můžeme uskutečnit. Na atraktivních místech v našem kraji o sobě dáme vědět, že jsme pořád tady a že opět hrajeme, než se v září vrátíme zpátky domů na jeviště Moravského divadla,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš. Oslavy zaštítili ministr kultury České republiky Lubomír Zaorálek, primátor statutárního města Olomouce Miroslav Žbánek a hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Soubor opery a operety Moravského divadla zavítá ve čtvrtek 25. června do Uničova. Neodehraje zde však představení, nýbrž koncert. A to benefiční, přičemž výtěžek z akce poputuje do obce Šumvald, kterou před nedávnem postihly bleskové povodně. „Každý člověk potřebuje kulturní zážitek, protože umění, a hudba konkrétně, působí blahodárně na utrápenou duši. Pevně věřím, že benefiční koncert v Uničově pomůže postiženému Šumvaldu finančně a zároveň lidi potěší a ulehčí jim na chvíli v jejich trápení,“ zdůraznil umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald. Árie z populárních oper a operet Prodaná nevěsta, Rusalka, Tosca, Země úsměvů či Na tý louce zelený zazpívají Elena Gazdíková, Lea Vítková, Barbora Řeřichová, Helena Beránková, Jiří Přibyl, Jakub Rousek či Vojtěch Pačák. Spolu s nimi vystoupí také členové orchestru Moravského divadla.

Do pivovaru...

O den později zažije mimořádnou událost město Hanušovice. Po více než třech měsících vynucené pauzy se olomoucká činohra konečně dočká prvního celosouborového představení. V areálu místního pivovaru uvede adaptaci novely Bohumila Hrabala Postřižiny. Na návrat do míst, kde vloni v září fotily plakát k inscenaci, se už moc těší představitelka dlouhovlasé Maryšky Natálie Tichánková a představitelka upovídaného strýce Pepina Vendula Nováková. „Odpočítávám dny v kalendáři. Konečně se totiž po té dlouhé pauze znovu postavím na jeviště, a to rovnou v mých oblíbených Postřižinách, a dokonce v tak krásném prostředí, jako je hanušovický pivovar, kde se fotil samotný plakát. Jen mě mrzí, že si nemůžeme zopakovat lezení na místní komín. To bych si moc přála,“ řekla s úsměvem Tichánková. V roli správce pivovaru Francina se představí Jan Ťoupalík. „Už jsem pár představení odehrál na Korunní pevnůstce v rámci Divadelního června a je to krásný pocit, být znovu na jevišti. Postřižiny měly dlouhou pauzu, budu nervózní, jestli v hlavě všechno zůstalo, ale těším se ještě víc,“ uvedl Ťoupalík.

Do kláštera...

Ve čtvrtek 6. srpna zamíří soubor činohry do Šternberka, aby zde odehrál populární komedii o dvou manželských párech a jedné předmanželské smlouvě Když se zhasne. „Jsem rád, že se do Šternberka vracíme právě s touto komedií. V roce 2013 jsme ji odehráli v areálu tamního hradu a tentokrát se, úplně poprvé, podíváme do prostor augustiniánského kláštera. Za tu dobu se Když se zhasne přehouplo přes sto vyprodaných repríz a zcela se změnilo jeho původní obsazení. Takže můžeme našim šternberským divákům slíbit osvědčenou komedii s novým obsazením, která vnese trochu newyorské zimy do horkého českého léta,“ uvedl umělecký šéf činohry Roman Vencl.

A na zámek!

Vůbec poprvé se soubor opery a operety představí publiku v areálu klasicistního Zámku Brodek u Prostějova. V atraktivním prostředí uvede ve čtvrtek 13. srpna muzikálový hit Noc na Karlštejně, který patří k ozdobám repertoáru Moravského divadla už téměř osm let. „Těším se na uvedení pod širým nebem. Při open-air akcích rád sleduji reakce lidí a hlavně je krásné, jak se v této atmosféře dokáží naši umělci uvolnit,“ sdělil umělecký šéf opery a operety Miloslav Oswald.

Během letních prázdnin si umělci Moravského divadla prohlédnou ještě jeden zámek. V rámci programu tradičního open-air festivalu Moravské divadelní léto vystoupí olomoucká činohra v areálu Zámku Tovačov, a to s veleúspěšnou komedií Sluha dvou pánů, která má na kontě sto dvacet vyprodaných představení. Představení se uskuteční ve čtvrtek 20. srpna a celou přehlídku odstartuje. Tečkou za festivalem pak bude o týden později muzikálové představení Starci na chmelu v amfiteátru ve Velké Bystřici.

Více o festivalu na www.moravskedivadelnileto.cz

Zdroj: Moravské divadlo Olomouc

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

buy lipitor generic <a href="https://lipiws.top/">cheap lipitor 10mg</a> lipitor pills