Obří asteroid dopadl do Olomouce. A to přímo do centra, na Horní náměstí

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Středa, 29.7.2020

DOPLNĚNO Veliký kosmický balvan neboli asteroid včera dopadl do Olomouce. A to přímo do centra, na Horní náměstí, před galerii Mona Lisa, na roh s Pavelčákovou ulicí. Jde o další neotřelé výtvarné dílo, které letos doplní veřejný prostor ve městě.

Asteroid je dílem sochaře Michala Gabriela. Je to svým způsobem poutač na aktuální výstavu renomovaného sochaře, člena skupiny Tvrdohlaví, která probíhá v galerii Mona Lisa. Výstava nese název Nebeský posel a jiné sochy a potrvá do 5. září. Sám autor o svém Nebeském poslovi říká,že to je první vesmírný balvan, který byl na Zemi přenesený bez katastrofy. Nebeský posel je tři metry vysoký a dutý objekt, vytvořený z nerezové oceli a usazený do prostoru, jako bývaly vztyčené dávné menhiry. Díky husté struktuře ocelových lamel se opticky proměňuje se změnou světla i při pohybu sledujícího, a na diváka proto může působit magicky, jako nějaký zhmotněný hologram.

Sochu nebeského posla musel na Horní náměstí umístit jeřáb. Není to totiž žádný drobek - balvan totiž váží 6 tun a dyby na náměstí přiletěl skutečn z kosmu, asi by z Olomouce mnoho nezbylo... Velká váha chrání exponát i před zcizením. Je to totiž drahý kousek, podle odhadu se jeho cena pohybuje v milionech korun. Sochař Michal Gabriel, jehož díla jsou ozdobou mnoha prestižních adres a expozic, letos slaví 60. narozeniny. Výstava v Moně Lise je jednou z akcí k tomuto životnímu jubileu a návštěvníci v ní mohou vidět některá z Garielových specifických zvířat, bronzovíé plastiky a sochy ze žaludových čepiček. . 

Nebeský posel Michala Gabriela hezky navazuje na další umělecké expozice ve veřejném prostoru Olomouce. Díky projektu Sculpture Line dnes člověk při procházce městem narazí například na dvě gorily Liu Ruowanga, obří Stvůru Jana Dostála nebo Chobotnici Viktora Paluše.  

Foto: Radim Schubert a Sculpture Line

       

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

order lipitor 20mg without prescription <a href="https://lipiws.top/">purchase lipitor</a> lipitor 10mg pill