Perla moravských hradů se blyští ještě silněji. Hrad Helfštýn otevírá po rekonstrukci

Chybová zpráva

  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated ve funkci eval() (řádek: 1 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/modules/php/php.module(80) : eval()'d code).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls ve funkci _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (řádek: 436 v souboru /var/www/clients/client0/web26/web/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Sobota, 22.8.2020

Co jsou pro Jeseníky Dlouhé stráně, to je pro Hanou hrad Helfštýn. Památka, která se tyčí nad Moravskou bránou u Lipníka nad Bečvou, má za sebou dlouhou a náročnou rekonstrukci. Lidé si její výsledky mohli poprvé prohlédnout v pátek 21. srpna. A z reakcí prvních návštěvníků je znát, že investice Olomouckého kraje rozhodně stála za to.

Hrad Helštýn procházel tři roky náročnou rekonstrukcí, která velmi nápaditě upravila a současně zachránila pro další generace jeho rozlehlý renesanční hradní palác. Část objektu dostala skleněnou střechu, uvnitř přibyla schodiště, ochozy a vyhlídkové plošiny na koruně paláce. Obnovený renesanční palác se dnes (22. srpna) otevírá veřejnosti a je to tentokrát náš jasný tip na prázdninový výlet! Navíc se zde můžete projít i po setmění, protože se až do 29. srpna se konají nční prohlídky hradu včetně nově otevřeného paláce. (Pozor, do paláce není umožněn vstup se psy!)  

„Helfštýn je klenotem našeho regionu. Nejen proto, že láká turisty z celého Česka i ze zahraničí, ale také proto, že odkazuje na kus národní historie. Památka bohužel nebyla v úplně ideálním stavu, takže třiadevadesát miliónů korun, které kraj do opravy hradu vložil, chápu nejen jako investici, ale také jako uhrazení dluhu z minulosti,“ uvedl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

O opravě hradu se mluvilo mnoho let. Až v poslední době se ale daly věci, respektive zednické lžíce, kladiva a tesařské nástroje, do pohybu. Helfštýn se teď může pochlubit novou střechou, rekonstruovanými výstavními prostory a jedinečným vyhlídkovým okruhem.

Část prostoru nad bývalou kaplí zastřešuje pískované sklo, které symbolizuje otevřenou oblohu. Zvolené řešení považuji za citlivé k původní stavbě, navíc Helfštýn tím získá potřebné výstavní prostory. Kromě příspěvku do obnovy historické památky tím zároveň investujeme do cestovního ruchu v regionu,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast kultury Petr Vrána.

Historie hradu se začala psát ve třináctém století. Aktuální krajská investice zajistila, že v jednadvacátém rozhodně neskončí.

„Helfštýn sice tvoří nejvýznamnější stavební akci v oblasti kultury a cestovního ruchu za poslední roky, ale rozhodně ne jedinou. Naší pozornosti neunikají ani opravy mnohem menších památek, jako jsou třeba boží muka nebo kapličky,“ zdůraznil Vrána.

Fotogalerie: 
Autor: 
(rej)

Komentáře

order lipitor 80mg <a href="https://lipiws.top/">oral atorvastatin 20mg</a> atorvastatin online